EN

De UvA hoogleraren Johan van Benthem en Martin Stokhof hebben een positie toegewezen gekregen samen met internationale collega's aan de Jin Yuelin Chair of Logic aan de Tsinghua University in Beijing.

Jin Yuelin is de grondlegger van de moderne logica in China. Tevens wordt hij binnen de filosofie beschouwd als bruggenbouwer tussen China en het Westen. Na zijn promotie aan Columbia University in 1920, keerde hij terug naar Beijing om college te geven over wiskunde logica. Daarnaast richtte hij de wijsbegeerte afdeling op aan Tsinghua University.

Team van internationale logici

In 2017 werd besloten door Tsinghua om een Jin Yuelin leerstoel te installeren voor bezoekende hoogleraren. Het doel is om de activiteiten van het Onderzoekscentrum Logica te ondersteunen en om altijd een internationale expert in logica aanwezig te laten zijn, in lijn met Yuelins opvattingen over samenwerking. De Jin Yuelin leerstoel zal worden bekleed door een team van internationale logici, onder wie professoren Johan van Benthem en Martin Stokhof van het UvA Institute for Logic, Language and Computation

Johan van Benthem reageert op de toekenning van deze posititie: ‘Om onderzoek te doen en onderwijs te geven aan de Tshinghua University is opwindend, vooral omdat het nieuwe China barst van academisch talent en energie. Het is ook een eer omdat de Jin Yuelin leerstoel een historische traditie vertegenwoordigt in ontwikkeling van logica in China. Het is nu aan ons om die traditie voort te zetten.’

Gedeeld onderzoekscentrum

Na jaren van succesvolle samenwerking, hebben Universiteit Tsinghua en de Universiteit van Amsterdam in 2013 een gedeeld onderzoekscentrum in logica gesticht. Voor beide landen een unicum. Het doel is om een actieve interface te creëren tussen het ILLC en de acedemische gemeenschap van Tsinghua rondom een gedeelde interdisciplinaire opvatting van de logica, dat als brug kan dienen voor contacten tussen China en de internationale gemeenschap.