Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Vier Earth Sciences alumni van de UvA zijn geselecteerd voor de finale van de internationale GBDX for Sustainability Challenge, uitgeschreven door DigitalGlobe. In de finale nemen zij het op tegen studenten van onder andere Oxford en Duke. De UvA afgestudeerden willen satellietbeelden gebruiken om wereldwijd de groene ruimte in stedelijk gebieden te kunnen monitoren.

Global Green City Watch

De aardewetenschappers Nadine Galle, Chris van Diemen, Jim Groot en Anjelika Romeo-Hall werden bij het schrijven van hun voorstel begeleid door Emiel van Loon, onderzoeker bij het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics.

Buitenkans

Deze week werd bekend dat hun voorstel, Global Green City Watch, samen met nog vier andere projecten op duurzaamheidsgebied geselecteerd is voor de tweede ronde van de Challenge. De komende twee maanden krijgt het team de beschikking over hoog-resolutie satellietbeelden van 0,5-2,0 meter, een buitenkans. Gedurende hun studie hadden de aardwetenschappenstudenten ‘slechts’ de beschikking over satellietbeelden met een resolutie van 15-20 meter.

Van kwantitatieve naar kwalitatieve toepassingen

Met deze schaalvergroting is het mogelijk om beeldanalyses te maken waarmee een overgang van kwantitatieve toepassingen naar kwalitatieve toepassingen mogelijk is. Zo kunnen deze beelden in kaart brengen wat de kwaliteit van de groene ruimte in de stad is en kan op basis van deze kennis de kwaliteit van het stedelijk groen worden verbeterd. Met de wereldwijde groei van steden wordt de ecologische kwaliteit van een stad steeds belangrijker.

Uiteindelijk is de bedoeling dat de Global Green City Watch een open source applicatie wordt die gemeentelijke en provinciale overheden kunnen gebruiken voor het versterken van de ecologie in de stad.

Over de GBDX for Sustainability Challenge

Voor de GBDX for Sustainability Challenge maakt DigitalGlobe hun geospatiale big data platform GBDX toegankelijk voor teams met innovatieve ideeën die het verwezenlijken van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen versnellen.

DigitalGlobe is een toonaangevend technologie bedrijf gespecialiseerd in remote sensing. Bij remote sensing wordt op basis van satellietbeelden analyses gemaakt die op veel terrein kan worden ingezet. Bijvoorbeeld bij landbouwverbeteringsprojecten, waterbeheer en ontbossingbestrijding.