EN

Logicus Ulle Endriss en astronoom Joeri van Leeuwen ontvangen een NWO Vici-beurs van 1,5 miljoen euro. De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland waarmee de wetenschappers een eigen onderzoekslijn kunnen ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep kunnen opbouwen.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Ulle Endriss is UHD Logica en Kunstmatige Intelligentie bij het UvA Institute for Logic, Language and Computation (ILLC), een interfacultair onderzoeksinstituut dat onderdeel uitmaakt van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en de Faculteit der Geesteswetenschappen. Joeri van Leeuwen is UHD bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde en daarnaast werkzaam bij het Nederlands instituut voor radioastronomie (ASTRON).

AUC Logic Lectures,Ulle Endriss,Amsterdam,Lectures
Ulle Endriss. c:ILLC

Collectieve informatie

Ulle Endriss heeft de beurs ontvangen voor zijn onderzoeksprogramma ‘Collectieve informatie’. De vraag die centraal staat is hoe je verschillende stukjes informatie, aangeleverd door een aantal individuen, zodaning moet aggregeren dat het geheel een goeie representatie is van ‘de wijsheid van de groep’? Doel van het onderzoeksprogramma is om een principiële benadering te ontwikkelen die gemakkelijk te instantiëren is naar verschillende toepassingsdomeinen.

Joeri van Leeuwen voor de Westerbork telescoop
Joeri van Leeuwen. c:API

Het nieuw zichtbare heelal

Joeri van Leeuwen kan dankzij deze Vici-beurs met de radiotelescopen in Westerbork een van de oorzaken van zwaartekrachtgolven bestuderen: het samensmelten van twee neutronensterren. 'Door het nagloeien van deze explosies te bestuderen, kunnen we heel precies bepalen waar de zwaartekrachtgolven vandaan komen. Dat kan niet met alleen zwaartekrachtgolf-detectoren,' vertelt Van Leeuwen.

11 Vici’s voor UvA-wetenschappers

Naast Van Leeuwen en Endriss kregen 9 andere wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en het AMC een Vici-subsidie. In totaal waren dat 35 wetenschappers in Nederland. De financiering is een van de drie vormen van de Vernieuwingsimpuls. Hij is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).