EN

Afgelopen donderdag vond er op Science Park 904, het gebouw van UvA’s bètafaculteit, een Dronelympics wedstrijd plaats. Studenten van het honoursvak Brain Powered demonstreerden daarmee de methode die zij ontwikkeld hebben om drones aan te sturen met hersengolven.

dronelympics-2

De Dronelympics was een eindpresentatie van studenten in de bacheloropleidingen Psychobiologie, Kunstmatige Intelligentie en Informatica die het honoursvak ‘Brain Powered’ volgen. Zij krijgen daarin de opdracht om een aansturingsmethode voor robot of voertuig te ontwikkelen op basis van hersengolven.

Dronelympics-1

Slalom

Een van de uitdagingen in het vak is de omzetting van EEG-metingen naar aansturingsparameters. Een eerdere lichting studenten van het vak was er al in geslaagd om hersengestuurde drones te laten vliegen. Dit jaar moesten de drones echter een slalom afleggen. Daarvoor moesten de studenten een methode ontwikkelen waarmee de drones niet alleen omhoog en rechtdoor konden, maar ook naar links en naar rechts. Dit kon door als ‘piloot’ aan je linkerhand of rechtervoet te denken.

Dronelympics parcours

Werkelijke problemen oplossen

Het honoursvak Brain Powered geeft studenten uit de bacheloropleidingen Psychobiologie, Kunstmatige Intelligentie en Informatica de kans om in een multidisciplinair team ervaring op te doen met het oplossen van werkelijke problemen. Aansturing van voertuigen of robots aan de hand van hersengolven heeft bijvoorbeeld toepassingen in oplossingen voor mensen met een dwarslaesie.

Opleidingen

Meer weten over één van de deelnemende bacheloropleidingen? Kijk hier:

Studiegidsinformatie

Ben je al student in één van deze opleidingen en geïnteresseerd in het vak Brain Powered? Kijk dan in de studiegids: