Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoe zit het met je stressniveau als je moet wachten op de trein? Dit onderzoeken studenten Psychobiologie Noa IJdo en Anne Smet voor hun afstudeerstage bij de Nederlandse Spoorwegen. Op het station in Rotterdam werd een speciaal lab ingericht om reizigers aan experimenten te onderwerpen. Het onderzoek is een vervolg op het Stationslab dat in najaar 2017 op Amsterdam Centraal draaide.

Stationslab Rotterdam
Anne Smet (r) en Noa IJdo (l) in het stationslab op Rotterdam CS. c: NS/UvA

Wat de beide studenten onderzoeken is hoe mensen het wachten op een trein ervaren. En dat gebeurde op verschillende manieren. Noa IJdo: ‘we zijn benieuwd naar de verschillen tussen subjectieve ervaringen en objectieve metingen. Dat hebben we gemeten met elektro-encefalografie (EEG), een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten, en vragenlijsten. We lieten mensen - met of zonder vertraging - wachten terwijl we EEG-metingen deden. Met een vragenlijst gaven ze aan hoe ze het wachten ervaarden. Anne Smet keek ook naar de invloed van afleiding op stress tijdens het wachten. Zij liet de helft van de deelnemers wachten met een rustgevende film van een treinreis.

Stationshuiskamer

Het lab was in de Stationshuiskamer, een plek vergelijkbaar met een écht perron: met pratende en bewegende mensen om je heen. Daar zijn in totaal van 63 reizigers de gegevens verzameld. Nu kan het analyseren van de data beginnen. ‘Voorlopig zijn we wel even klaar met wachten’,  zegt Noa met een knipoog. ‘We waren in ons ontwerp namelijk één ding vergeten: telkens als de deelnemers moesten wachten, moesten wij dat ook. Maar met als resultaat hopelijk bruikbare informatie om de NS stations wacht-vriendelijker te maken.’ In juni verwachten beide studenten de resultaten te kunnen presenteren.

Samenwerking opleiding Psychobiologie en NS

Het stageonderzoek van de studenten komt voort uit een samenwerking vanuit de opleiding Psychobiologie en de NS in het Stationslab op Amsterdam Centraal in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Daar deed een groep van studenten onder leiding van docent Tonny Mulder vijf dagen lang onderzoek naar wat wachten doet met je brein. Tonny Mulder: ‘Na de positieve ervaring van het Stationslab in Amsterdam besloten we om onze samenwerking een vervolg te geven. Samen met onderzoekers Mark van Hagen en Do van Elferen van de NS is het de ambitie om op basis van wetenschappelijke data het wachten op een trein aangenamer te maken.’