Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Sterrenkundige Athira Menon is een van de twee winnaars van de lokale finale van FameLab, gehouden op 13 maart. Zij zal onze universiteit vertegenwoordigen op de nationale FameLab finale in Utrecht op 9 mei. De tweede winnaar is Paris Asif van het Amsterdam UMC.

Athira Menon en Paris Asif hebben de Amsterdamse finale van FameLab 2019 gewonnen.
Athira Menon en Paris Asif tijdens de prijsuitreiking.

FameLab is een internationale wedstrijd waarin jonge wetenschappers hun onderzoeksonderwerp proberen uit te leggen aan het grote publiek in een pitch van drie minuten, zonder slides. Deelnemers worden getraind in wetenschapscommunicatie en presentatievaardigheden voordat ze deelnemen aan de lokale finales. Twee winnaars van elke lokale finale mogen meedoen in de nationale finale en uiteindelijk misschien zelfs in de internationale finale in Groot-Brittannië.

Speciale supernova

Menon is postdoctoraal onderzoeker aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de UvA. Ze maakte indruk op de jury en het publiek in Spui25 met haar presentatie over een heel speciale supernova, die uiteindelijk bleek voort te komen uit de fusie van twee sterren. De jury loofde haar vanwege haar duidelijke uitleg van een zeer complex onderwerp en de levendige manier waarop ze het sterrenstelsel uitbeelde met alleen haar handen .

De prijs

Samen met de tweede winnaar van de Amsterdamse finale, Paris Asif van het Amsterdam UMC, heeft Menon niet alleen een plek in de nationale finale gewonnen, maar ook een speciale tweedaagse training in communicatie & presentatie bij de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen Wetenschappen ( KNAW).