Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de vitrine van de bibliotheek op Science Park 904 is dit voorjaar werk van kunstenares Lisa van Casand te zien. Op foto’s is te zien hoe planten reageren op stress.

Lisa van Casand
Credits: Lisa van Casand

Het werk van Lisa van Casand hing eerder in lezingencentrum Spui25. Daar gaf zij op 11 februari een lezing over haar werk, tijdens een avond over ‘de intelligentie van planten’, waar ook hoogleraar fytopathologie Martijn Rep van het Swammerdam Institute of Life Sciences (SILS) sprak. Het publiek leerde tijdens deze avond dat planten niet de statige wezens zijn die ze misschien lijken. Zo kunnen ze met elkaar communiceren via vluchtige stoffen die worden uitgescheiden in reactie op bijvoorbeeld vraat.

Van Casand wilde dergelijke stressreacties in beeld brengen, en stelde planten bloot aan een heel scala van ‘martelingen’. Daarna legde zij het resultaat vast met een speciale fluorescentiecamera. De foto’s van de planten die ze op deze manier maakte zijn vrij donker, maar de plekken waar de plant stress ervoeren lichten felrood op.

In Het Parool verscheen naar aanleiding van de lezing een bericht over het werk van Van Casand. Link: www.parool.nl