Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Tijdschrift New Scientist heeft de stembus geopend voor het Wetenschapstalent 2019, een prijs voor de meest talentvolle jonge onderzoeker van Nederland en Vlaanderen. Scheikundige Joen Hermans van de Universiteit van Amsterdam is een van de 25 genomineerden. Hij is dit jaar de enige UvA-kandidaat.

Joen Hermans Famelab

Stemmen op Hermans of een van de andere kandidaten kan via de stempagina. Ook zijn op de site van New Scientist profielen van alle kandidaten te lezen. De publieke stemronde bepaalt de helft van de eindscore. De andere helft bestaat uit een beoordeling door een vakjury. Stemmen kan nog tot 6 mei.

Chemie van oude olieverf

Op de profielpagina van Joen Hermans valt te lezen:

De Zonnebloemen van Van Gogh of de Nachtwacht van Rembrandt: zoals deze schilderijen nu in het museum hangen, zo zagen ze er vlak na hun creatie niet uit. Olieverfschilderijen krijgen het namelijk zwaar te verduren naarmate de tijd verstrijkt. De verf verkleurt, er komen barstjes in, het bladdert af – tot de schilderijen uiteindelijk helemaal uit elkaar vallen. Dat ziet Joen Hermans liever niet gebeuren. Hij bestudeert de chemische veranderingen in oude olieverfschilderijen. Om die goed te begrijpen, moet Hermans kennis van alle vakgebieden in de scheikunde uit de kast trekken. Zo ontdekte hij hoe zogeheten metaalzepen ontstaan. Die vettige gele bolletjes aan het oppervlak van schilderijen zorgen ervoor dat de verf afbladdert. Bovendien lukte het hem om oude olieverf na te bootsen. Zo kan hij daarop experimenteren, in plaats van op stukjes schilderijen van de oude meesters.

In 2017 haalde Hermans ook de landelijke finale van pitch-wedstrijd FameLab. Zijn pitch is hier terug te zien (Engelstalig).

Prijsuitreiking

Op 31 mei wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg te Utrecht. Deze avond geven de vijf best scorende talenten een presentatie over hun onderzoek. De winnaar van de titel New Scientist Wetenschapstalent 2019 ontvangt een geldprijs van 2500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.