Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Postdoc Athira Menon van het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde heeft op donderdag 9 mei de Nederlandse finale van FameLab gewonnen. FameLab is een pitchwedstrijd voor jonge onderzoekers, waarbij ze in drie minuten hun onderzoek moeten uitleggen aan het algemene publiek.

De finalisten van FameLab 2019, met in het midden de winnaar, UvA-sterrenkundige Athira Menon.
De finalisten van FameLab 2019, met in het midden winnares Athira Menon.

Wat FameLab extra lastig maakt, is dat de deelnemers geen slides mogen gebruiken. De onderzoekers moeten het publiek boeien met een podiumpresentatie, eventueel wel een handje geholpen door props.

Menon boeide het publiek en de jury met haar pitch over zwaartekrachtsgolven en over dingen die gebeuren na een supernova; oftewel, wat er achterblijft nadat een ster op zo’n gigantische wijze is ontploft. Zij deed dit zo goed dat ze zowel door de jury als het publiek werd uitgeroepen tot de beste kandidaat. Afgelopen maart was zij ook al een van de twee winnaars van de lokale finale van FameLab hier in Amsterdam. De jury loofde haar toen vanwege haar duidelijke uitleg van een zeer complex onderwerp en de levendige manier waarop ze het sterrenstelsel uitbeeldde met alleen haar handen. Dit maal sprak Menon over hoe het samengaan van twee zwarte gaten zwaartekrachtgolven uitstootte, die we nu hier op aarde kunnen meten.

De prijs

Als winnaar van de Amsterdamse finale won Menon een speciale tweedaagse training in communicatie & presentatie bij de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen Wetenschappen (KNAW). Met het winnen van de landelijke finale heeft ze een reis naar Cheltenham, Engeland gewonnen om daar op het jaarlijke Cheltemham Science Festival (4-9 juni) te strijden tegen 24 andere FameLab winnaars van over de hele wereld.

Over FameLab

De internationale pitch-competitie FameLab  is opgezet door het Cheltenham Science Festival in samenwerking met de British Council. Het doel is om jonge wetenschappers te leren hoe ze hun werk op een effectieve manier kunnen communiceren richting het algemene publiek, en andersom om het publiek enthousiast te maken over wetenschap. Alle onderzoekers onder de 40 die verbonden zijn aan een universiteit kunnen meedoen.

Lijkt het jou ook leuk om te leren hoe je jouw onderzoek communiceert richting het brede publiek – een skill die ook goed van pas komt bij bijvoorbeeld het aanvragen van grants en het geven van (publieks)lezingen? In december start de inschrijving voor de lokale FameLab voorronde weer. Wij helpen je dan op weg richting de finale met een storytelling- en theaterworkshop. Meer informatie over deelname aan de Amsterdamse voorronde van FameLab of wetenschapscommunicatie in het algemeen kun je krijgen via Nadine Böke, adviseur wetenschapscommunicatie van de UvA FNWI.