EN

Athira Menon, postdoctoraal onderzoeker bij het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, heeft een gedeelde tweede plaats weten te veroveren bij de internationale finale van FameLab. FameLab is een pitchwedstrijd voor jonge onderzoekers, waarbij ze in drie minuten hun onderzoek moeten uitleggen aan het algemene publiek, zonder gebruik van slides.

De winnaars van FameLab 2019, met Athira Menon in het midden. Foto: Cheltenham Festival

Met haar beeldende, toegankelijke verhaal over zwaartekrachtgolven liet Menon de talentvolste deelnemers uit tientallen andere landen achter zich. In totaal doen 31 landen van over de hele wereld mee aan FameLab. De deelnemers van de internationale finale hebben zich al weten te kwalificeren in regionale, nationale en daarna de halve internationale finale.

De eerste plaats was dit jaar voor Tim Gordon van de University of Exeter. Het was de eerste keer dat een Brit de wedstrijd won, sinds deze in 2007 is opgezet door het Cheltenham Science Festival in samenwerking met de British Council. Menon deelt de tweede plaats met Keneilwe Moropa van de Tshwane University of Technology te Zuid-Afrika.

Menon won eerder de Amsterdamse finale en de landelijke Nederlandse finale. In de Amsterdamse finale sprak zij over een heel speciale supernova, die bleek voort te komen uit de fusie van twee sterren. De landelijke finale won ze met een verhaal over hoe lang geleden twee zwarte gaten samengingen tot een heel groot zwart gat. De zwaartekrachtgolven die hierbij werden uitgezonden kunnen we nu op aarde meten. Menon legde op een zeer toegankelijke manier uit wat die golven precies zijn, en hoe we hiermee feitelijk het onzichtbare universum kunnen meten. Het is ditzelfde verhaal waarmee zij nu in Cheltenham de gedeelde tweede plaats in de finale haalde.

De volledige finale is terug te zien op YouTube via de link hieronder. Menon is te zien vanaf ongeveer 45:00.

Bekijk de FameLab finale