Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op donderdag 17 oktober is 'De Bosatlas van de duurzaamheid' gepresenteerd. Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam was betrokken bij de totstandkoming van deze speciale uitgave van de beroemde atlas.

De bijdrage van de Amsterdamse biologen bestond uit hulp bij het vormgeven van de inhoudelijke thema’s en het redigeren van de teksten. Aan de hand van kaarten, infographics en foto’s toont de atlas hoe groot de invloed van de mens op de aarde altijd al was en hoe snel die verder toeneemt.

De tien hoofdstukken gaan over thema’s als de verandering van het klimaat, het opraken van grondstoffen, het verlies aan biodiversiteit en het tekort aan zoet water in grote delen van de wereld.  Maar er komen ook lichtpuntjes aan bod. Zo zoomt de atlas in op duurzaamheidsinitiatieven van overheden (o.a. de Klimaatwet, CO2-heffing en natuurherstel), burgers (o.a. meer fietsen, duurzamer eten en woningisolatie) en bedrijven (o.a. aanleg van een waterstofnetwerk, circulair bouwen en groene chemie).

Bosatlas van de Duurzaamheid

Wetenswaardigheden

Een kleine greep uit de wetenswaardigheden uit de Atlas:

  • Klimaatverandering gaat in Nederland twee keer zo snel als in de rest van de wereld: de gemiddelde temperatuur steeg hier al bijna 2°C, in de rest van de wereld gemiddeld maar 1°C.
  • 99 procent van de materialen in dubbeldekstreinen en 95 procent van de materialen in kantoorgebouwen is geschikt voor hergebruik.
  • Ongeveer 16% van Nederland bestaat uit natuur. Na decennia van afname gaat het sinds 1990 weer bergopwaarts met de oppervlakte aan natuurgebied. Tot 2027 komt er 80.000 ha nieuwe natuur bij.
  • In 100 afgedankte smartphones zit genoeg goud voor één fonkelnieuwe trouwring. Voor dezelfde hoeveelheid goud is nu 600 kilo gouderts nodig.

Verspreiding

Het eerste exemplaar van de Bosatlas van de Duurzaamheid is in ontvangst genomen door SER-voorzitter Mariëtte Hamer. De atlas is inmiddels overal verkrijgbaar. Vanwege het belang van duurzaamheid voor volgende generaties, bieden de betrokken partijen alle scholen in het voortgezet onderwijs begin 2020 een set atlassen aan. Ook zal er een bijpassende lessenbundel verschijnen.

Meer