Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De Bruno Rossi-prijs 2020 gaat naar het team van astronomen dat de eerste foto maakte van een zwart gat. Dit heeft de American Astronomical Society bekendgemaakt. De UvA-onderzoekers Sera Markoff, Oliver Porth, Doosoon Yoon en Koushik Chatterjee maken deel uit van het team. De Rossi-prijs is de meest prestigieuze prijs op het gebied van de hoogenergetische astrofysica.

Eerste foto van een zwart gat. Image: Event Horizon Telescope

De prijs is vernoemd naar Bruno Rossi, een Italiaans-Amerikaanse autoriteit op het gebied van kosmische straling en een pionier in de röntgenastronomie. De Rossi-prijs bestaat uit een certificaat, 1500 dollar en een lezing op de grootste jaarlijkse bijeenkomst van sterrenkundigen in januari 2021. Deze lezing zal gehouden worden door projectleider Sheperd Doeleman (Center for Astrophysics, Harvard & Smithsonian).

Het team dat de eerste foto van een zwart gat maakte, grossiert in prijzen en eervolle vermeldingen. Eerder won het bijvoorbeeld al de Breaktrough prize, de 'oscar van de wetenschap' en stonden ze in de eindejaarslijst van het tijdschrift Time.