Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Promovenda Emma Mamisoa Nomena bij het Institute of Physics heeft een prestigieuze Green Talents Award gewonnen voor de fabricage van biobased materialen met cellulose.
Promovenda Emma Mamisoa Nomena. Foto: UvA
Promovenda Emma Mamisoa Nomena. Foto: UvA

Het onderzoek richt zich op twee verschillende uitdagingen: kunststoffen loskoppelen van fossiele brandstoffen en een circulaire economie mogelijk maken. Voor de productie van biobased plastics gebruikt Emma bijproducten als grondstof en draagt ​​zo bij aan een efficiënter en duurzamer gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Dagelijkse producten

Veel alledaagse producten, zoals plastic verpakkingen, voedselverpakkingen en kleding, zijn gemaakt van polymeren op basis van petrochemie, maar het is welbekend dat deze polymeren een negatieve invloed hebben op ecosystemen.

Afgezien van het feit dat ze zijn gemaakt van aardolie die niet eindeloos verkrijgbaar is, worden polymeren op basis van fossiele brandstoffen nauwelijks gerecycled en komen ze vaak terecht op stortplaatsen waar ze gifstoffen lekken. Of in de oceaan, waar ze een bedreiging vormen voor waterdieren en vogels. Aangezien plastic materialen worden afgebroken tot microplastics, kunnen ze bovendien ook ongemerkt door mensen ingenomen worden en binnen het lichaam nadelige gezondheidseffecten veroorzaken.

Uitstekend alternatief

Het is dus belangrijk om alternatieven voor deze polymeren te vinden om kunststoffen los te koppelen van fossiele bronnen. Cellulose, het meest voorkomende polymeer op aarde, is een uitstekend alternatief dankzij biologische afbreekbaarheid, lage kosten en hernieuwbare aard. Cellulose is te vinden in de celwand van vrijwel alle plantaardig materiaal.

Om niet te concurreren met bestaande voedselbronnen koos Emma ervoor om de cellulose uit een afvalproduct te halen: citrusschillen. Met citrusschillen, sojaolie en kurkuma kon ze eetbare films maken die kunnen worden gebruikt als verpakkingsmateriaal met antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.

De jury was onder de indruk van de sterke toepassingsgerichtheid van Emma's onderzoek en haar sociale en maatschappelijke betrokkenheid.

Over de Green Talent Award

Sinds 2009 organiseert het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek elk jaar het prestigieuze Green Talents International Forum for High Potentials in Sustainable Development om de internationale uitwisseling van innovatieve duurzame ideeën uit verschillende onderzoeksgebieden te bevorderen.

Dit jaar selecteerde een jury van deskundige wetenschappers 25 opkomende onderzoekers uit 589 aanvragers uit 87 landen op basis van hun wetenschappelijke excellentie en innovatiepotentieel.

De prijswinnaars krijgen de mogelijkheid om een ​​volledig gefinancierd onderzoeksverblijf van maximaal drie maanden te voltooien bij een Duitse instelling naar keuze.

Emma's onderzoek werd gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder de Marie Skłodowska-Curie-subsidie.