Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het beeld van Minerva is terug op de faculteit! De verhuizing had flink wat voeten in de aarde: de gietvloer moest eerst uitvoerig worden getest om te zien of deze het beeld en sokkel wel konden dragen. De sokkel weegt tweeduizend kilo, en het beeld zelf ook nog eens zestienhonderd kilo. Minerva werd vervoerd in een speciaal op maat gemaakte kist. 

Het was een spectaculair gezicht vorige week: het statige beeld van Minerva werd in een enorme houten kist omhoog getakeld. De kist was speciaal op maat gemaakt, omdat niet alleen het marmeren beeld zelf, maar ook alle kwetsbare uitstekende elementen zoals het schild, de uil op de voet, de hoofdtooi en de speer beschermd moesten worden. Een gespecialiseerd bedrijf voerde de verhuizing uit. Zij hadden de beschikking over een grote kraan die zowel het beeld zelf (zestienhonderd kilo), als de sokkel (tweeduizend kilo) kon dragen.

Schenking

De geschiedenis van Minerva op de UvA gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw. In 1880 trok de UvA in de Oudemanhuispoort; in 1891 werd de aula geopend. Een van de leden van de Amsterdamse Universiteitsvereniging, de bankier Baron George Rosenthal, was zo genereus om een beeld te schenken: Minerva. De godin van de Wijsheid zou voortaan toezien op de academische plechtigheden in de aula. F.K.A.C. Leenhoff, destijds hoogleraar aan de Rijksacademie te Amsterdam, ontwierp het beeld.

Gordijnroede

In 1960 werd de aula verplaatst naar de Lutherse Kerk. De negentiende eeuwse gebouwen van de Oudemanhuispoort werden vervangen door nieuwbouw. Minerva kreeg een plekje in de centrale hal en zag vanaf haar sokkel duizenden studenten langskomen. In de loop van de tijd tijd moet er wel iets mis zijn gegaan, want in de jaren negentig hield de godin niet langer een speer, maar een gordijnroede in haar hand. Bovendien verstofte het beeld een beetje en zat er een scheur in de linkerarm.

Nieuwe speer

In 1995 kon docent Italiaans én nazaat van George Rosenthal, Sophie Josephus Jitta, dit niet langer aanzien. Ze zette zich in om het beeld te restaureren en gaf Minerva een replica van haar speer terug. Tot januari 2018 bleef Minerva in de Oudemanhuispoort. Vorige week verliet Minerva haar onderkomen om op het Roeterseiland aan een nieuwe episode te beginnen.