Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De dividendbelasting-memo's bestaan, en worden toch openbaar, aldus premier Rutte gisteren. Toen Jan van de Streek en Martijn Nouwen met de Wet openbaarheid van bestuur informatie probeerden op te vragen, bleken de memo's er wel degelijk te zijn.

Gisteren kwam er een einde aan de onduidelijkheid over de memo’s betreffende de afschaffing van de dividendbelasting. De memo’s zijn tijdens de formatie opgesteld, maar waren niet openbaar. Rutte had eerder gezegd dat hij geen memo kende over de afschaffing van de omstreden belasting, maar ‘dat die er wel geweest kunnen zijn’.

Jan van de Streek en Martijn Nouwen van het Amsterdam Centre for Tax Law deden eerder een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om onderzoek te kunnen doen naar het afschaffen van de dividendbelasting, en de overwegingen daarin. Toen het ministerie van Financiën dat verzoek afwees, gaf het daarmee toe dat er toch memo’s bestaan.

Rutte blijkt nu toch bereid om de ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting openbaar te maken. Volgens de NOS heeft hij gisteren alle ministers gevraagd om op zoek te gaan naar interne informatie over de dividendbelasting.

Over de dividendbelasting

Het kabinet wil de dividendbelasting voor buitenlandse investeerders afschaffen. De maatregel kost 1,4 miljard euro, maar is volgens het kabinet goed voor het Nederlandse investeringsklimaat. De linkse oppositie is zeer kritisch over de (dure) maatregel en eist inzage in de stukken op basis waarvan het besluit is genomen. Over het wel of niet bestaan en het openbaar maken van deze memo's ontstond de laatste maanden steeds meer onduidelijkheid.