Dertig paar ogen en dertig verhalen van mensenhandelslachtoffers – dat is in het kort de expositie Open Your Eyes to Human Trafficking, nu te zien op de eerste verdieping in de hal van REC A. Jill Coster van Voorhout organiseert deze expo over mensenhandel ter ere van de Amsterdam Law Practice en de nieuwe mastertrack International and Transnational Criminal Law.

De fototentoonstelling ‘Open your eyes to human trafficking’ vertelt aan de hand van dertig portretten de verhalen van dertig slachtoffers in Nederland. Dit is de eerste keer dat deze reizende buitententoonstelling Engelstalig is en binnen, in de hal van REC A, hangt. De portretten zijn gemaakt in opdracht van CoMensha door stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans.

Mensenhandel

De aanleiding voor de tentoonstelling is de start van het mastervak Beginselen van een Democratische Rechtsstaat. In dit vak brengen masterstudenten Publiekrecht juridisch advies uit over mensenhandel aan opdrachtgevers of fictieve doelgroepen.

Bovendien kondigt deze tentoonstelling de start aan van het nieuwe mastertrack International and Transnational Criminal Law. Tijdens het nieuwe vak Transnational Criminal Law wordt het thema grensoverschrijdende mensenhandel onderwezen.

Amsterdam Law Practice

Het mastervak Beginselen van een Democratische Rechtsstaat is een van de eerste vakken in het kader van Amsterdam Law Practice. Door middel van ‘experiential learning’ leren studenten zelfstandig onderzoek te doen naar mensenhandel. De bevindingen hiervan vatten zij in een juridisch advies dat zowel wetenschappelijke als maatschappij relevantie heeft.

Gastlezingen

In de aankomende weken zijn er drie gastlezingen over mensenhandel op het REC.

• 4 oktober 2018: Maarten Abelman, Hoofd van het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel;
  • 11 oktober 2018: De onderzoeksgroep, bestaande uit collega’s van Inspectie SZW, een grote Nederlandse bank en Jill Coster van Voorhout over hun gezamenlijke onderzoeksproject op proactief financieel onderzoek naar mensenhandel;
  • 16 oktober 2018: Gerrit van der Burg, voorzitter College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie en van de Taskforce Mensenhandel.

Eindcongres

Op 13 december 2018 is het eindcongres op het REC. Dan presenteren de studenten hun eindresultaten. Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, neemt deze in ontvangst.