Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De FdR tekent op 1 oktober 2019 voor een onderzoekssamenwerking onder de noemer Meaningful Control of Autonomous Systems (MCAS). De samenwerking bestudeert de impact van autonome systemen in de maatschappij, in het bijzonder AI-systemen.

Op 1 oktober 2019 zet decaan André Nollkaemper een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst op het terrein van Meaningful Control of Autonomous Systems (MCAS). De deelnemende partijen gaan samenwerken in onderzoek op het gebied van autonome systemen in de maatschappij, met name kunstmatige intelligentie. Deelnemende partijen zijn de FdR (UvA), Instituut voor Informatica (UvA), TNO en het CWI. 

Juridische invalshoek

De regulering van deze autonome systemen, en onderzoek naar de juridische en ethische beginselen, zijn een belangrijk onderdeel van de samenwerking. Het samenwerkingsverband biedt mooie kansen voor onderzoekers van de FdR, met name op het gebied van informatierecht, digitalisering van de rechtspraak, rechtspleging, rechtsinformatica en strafrecht. Het kernteam bestaat uit medewerkers en betrokkenen vanuit iedere partij. De FdR financiert twee keer 0,2 fte. 

AI in de rechtspraak

Het doel is om binnen een jaar na ondertekening te komen tot kennisopbouw in zogenoemde use cases. Een van de cases die nu is gekozen, heeft betrekking op nieuwe generatie intelligente systemen en AI-algoritmen in de rechtspraak. Onderzoekers gaan bekijken in hoeverre juridische data ‘biased’ is, en hoe en of objectiviteit bereikt kan worden.