Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De FdR ontvangt de komende zes jaar ruim zes ton per jaar extra, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek, de aanwas van jonge onderzoekers en diversiteit. Het geld maakt deel uit van de ruim zes miljoen euro die het ministerie van OCW in het kader van het Sectorplan Rechtsgeleerdheid per jaar toekent aan tien juridische faculteiten in Nederland.

De toezegging geldt in eerste instantie voor de periode 2019 tot en met 2024 en is voornamelijk bestemd voor onderzoek. Voor de FdR gaat het om een bedrag van €640.000 euro per jaar. Na 2024 kunnen, bij positieve beoordeling van de uitvoering van het Sectorplan, de middelen structureel worden. 

Decaan André Nollkaemper is verheugd met de toekenning: ‘Het is een enorme kans voor het juridisch domein in Nederland. De middelen stellen ons in staat om werk te maken van de HR-agenda, jonge onderzoekers aan te trekken en de genderbalans aan de top van de faculteit te verbeteren.’

Onderzoeksprioriteiten

Het budget is onderdeel van de tien miljoen euro die Den Haag vorig jaar beschikbaar stelde aan de sociale en geesteswetenschappen (SSH) op voorwaarde dat er domein- en sectorplannen zouden worden opgesteld. Het SSH-domein heeft ervoor gekozen om 6 miljoen euro gericht te investeren in de sector Rechtsgeleerdheid. 

Vervolgens kregen de tien juridische faculteiten de opdracht om gezamenlijk de onderzoeksprioriteiten vast te stellen. In het eind 2018 verschenen Sectorplan Rechtsgeleerdheid is één generiek speerpunt gedefinieerd namelijk HR-beleid gericht op de aanwas van jonge onderzoekers en diversiteit en vijf inhoudelijke vijf speerpunten: Empirical Legal Studies, Digital Legal Studies, conflictoplossende instituties, transformatieve werking van globalisering in het recht en herijking van publieke belangen in private verhoudingen. 

HR-speerpunten

De faculteit wil de aanwas van jonge onderzoekers vergroten door het verkorten van de doorlooptijd van PhD-trajecten. Ook moet het loopbaanbeleid voor jonge onderzoekers aantrekkelijker worden, bijvoorbeeld in de vorm van functies met de helft aan onderzoekstijd en meer vaste aanstellingen.

Daarnaast zet de faculteit in op diversiteit en inclusiviteit. In 2025 moet 33 procent van de hoogleraren vrouw zijn. Hiertoe worden nieuwe vrouwelijke hoogleraren aangesteld. Tegelijkertijd gaat een aantal mannelijke hoogleraren met pensioen en lopen (tijdelijke) contracten af.

Bij de werving van nieuw personeel komt meer aandacht voor minderheden. Van de extra middelen worden vier PhD posities gecreëerd, waarvan er tenminste één beschikbaar is voor een kandidaat uit een ondervertegenwoordigde groep.

Ook komt er een honours research track (ter vervanging van de onderzoeksmasters). Bij de werving van studenten voor deze track worden studenten uit ondervertegenwoordigde groepen bewust benaderd om in te stromen. 

Wetenschappelijk onderzoek

Op wetenschapsgebied sluit de FdR aan bij de thema’s Digital Legal Studies en transformatieve werking van globalisering in het recht. Voor beide thema’s ontwikkelt de faculteit een sterke onderzoeksgroep, die nationaal en internationaal toonaangevend is op basis van academische excellentie en maatschappelijke impact. De inhoudelijke onderwerpen – zoals digitalisering en het effect van globalisering op het recht - moeten ook terugkomen in het juridisch onderwijs. 

André Nollkaemper: ‘De toekenning is een boost voor het onderzoek op het gebied van digitalisering en globalisering. Omdat het actuele, brede thema’s betreft zijn er veel mogelijkheden voor kruisbestuiving binnen de faculteit mogelijk. Denk aan de wisselingwerking tussen globalisering en digitalisering, digitalisering binnen fiscaal recht of automated decision making binnen de Nederlands rechtspraak.’