Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op vrijdag 1 november 2019 was er een bijzondere diploma-uitreiking aan de FdR: die van het specialisatietraject Militair recht. Dit traject bestaat uit vijf mastervakken voor leden van de Militair Juridische Dienst Krijgsmacht (MJDK). Deze eenheid geeft juridische ondersteuning aan alle onderdelen van de krijgsmacht. Het is een verregaande samenwerking tussen de FdR en defensie.
Bijzondere diploma uitreiking voor militaire juristen

Elf studenten kregen onlangs hun diploma voor het specialisatietraject Militair recht. Bij de ceremonie was een delegatie aanwezig, zowel vanuit de universiteit, als vanuit defensie. Onder de aanwezigen waren Brigade Generaal A. J. de Haan, Kolonel Angelique Appels, Kolonel Bart van den Bosch, Annemiek van Verseveld en leden van de Sectie Militair Recht binnen de Afdeling Publiekrecht. 

Opleiding Officier jurist

Bijzonder aan het specialisatietraject Militair recht is dat het studenten zijn die al afgestudeerd jurist zijn. De studenten kiezen voor een loopbaan bij defensie om ‘Officier jurist’ te worden. Hiervoor krijgen ze een militaire opleiding en dragen ze een uniform. 

Militair juristen houden zich bezig met een heel scala aan juridische problemen die zich kunnen voordoen in uiteenlopende rechtsgebieden. Dit kan variëren van beoordeling van bezwaarschriften van medewerkers binnen defensie op arbeidsrechtelijk vlak, tot adviseren van commandanten over targeting onder het humanitair oorlogsrecht bij uitzending in conflictgebieden. 

Officier juristen gaan mee op oefening en kunnen uitgezonden worden. Ook gaan ze nog anderhalf jaar de schoolbanken in. Ze volgen vijf vakken (International Humanitarian Law, International Law of Military Operations, Militair straf en -tuchtrecht, Militair ambtenarenrecht en Krijgsmacht en staatsrecht) aan de FdR.   

Aparte diploma-uitreiking

Het specialisatietraject bestaat al langer, eerst onder de naam minor Militair recht. Reguliere studenten krijgen een diploma voor voltooiing van dit traject bij de buluitreiking, maar omdat deze studenten al afgestudeerd zijn, is er voor hen periodiek een aparte diploma-uitreiking.