Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het onderzoek laat onder andere zien hoe sterk de daling in naleving van de social-distancing regels deze zomer is geweest in Nederland. Op de enquêtes, die zes keer tussen mei en juli onder een representatieve steekproef van de bevolking (1000 personen per keer) werden gehouden, gaf begin mei nog 50% aan dat ze zich aan altijd aan de regels hielden; in juli was dit nog maar 11%.  

Dreiging

De onderzoekers hebben bestudeerd wat nu van invloed is op hoe Nederlanders zich aan de regels hebben gehouden deze zomer. Het blijkt dat Nederlanders meer afstand houden wanneer zij het coronavirus als een grotere dreiging zien (voor henzelf, hun naasten, en de volksgezondheid), wanneer zij de coronamaatregelen meer steunen, wanneer zij beter in staat zijn om de maatregelen na te leven, en wanneer anderen in hun omgeving de maatregelen ook naleven.

Impulsieve Nederlanders zijn echter minder geneigd om een veilige afstand te houden. Het onderzoek vond geen bewijs dat de handhaving van de maatregelen heeft bijgedragen aan de naleving.  

Naleving vergroten

Het onderzoek biedt hiermee belangrijk inzicht in hoe het coronabeleid kan worden aangescherpt om de naleving te vergroten. De overheid kan dit doen door de blijvende dreiging van het virus te benadrukken, en door maatregelen te nemen die brede steun hebben in de maatschappij (of omgekeerd: de steun onder Nederlanders vergroten door hen te overtuigen van de maatregelen).

Daarnaast moet men laten zien dat naleving de norm is, zodat Nederlanders afstand houden als normaal ervaren. Wanneer burgers niet spontaan afstand houden, kan men praktische maatregelen nemen die het makkelijker maken om afstand te houden, en overtredingen beletten. Dat kan door ruimtes slim vorm te geven, maar ook door innovatie in werken en leren op afstand.

NWO

Dit onderzoek is gefinancierd door NWO, binnen het Corona: fast track data-programma. Dit subsidieprogramma is opgezet om data te vergaren over vraagstukken die zich tijdens de coronacrisis in de samenleving voordoen.