Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Martijn Nouwen (Amsterdam Law School) wordt op dinsdag 1 december 2020 als expert gehoord in een hoorzitting van het Europees Parlement over de Europese aanpak tegen schadelijke belastingpraktijken.

Aanleiding van de hoorzitting is het maatschappelijke probleem van internationale belastingontwijking door multinationale ondernemingen en de daarmee samenhangende schadelijke belastingcompetitie tussen landen.

Internationale aanpak

De pijlers van burgers, politiek en maatschappelijke organisaties richtten zich met name op multinationale ondernemingen. Die zouden hun ‘fair share’ aan belastinggeld moeten gaan betalen. Dit verbloemt echter dat internationale belastingontwijking – als internationaal probleem – bij voorkeur, en mogelijk slechts als enige adequate oplossing, een internationale aanpak behoeft. Alleen door middel van adequate samenwerking kunnen landen de belastingontwijkingsmogelijkheden van internationale ondernemingen effectief aanpakken. In de praktijk hebben landen, zelfs lidstaten binnen de Europese Unie, een dubbele agenda waardoor samenwerking slechts mondjes maat van de grond komt.

Belastingsoevereiniteit

Lidstaten zijn zeer terughoudend om hun belastingsoevereiniteit op te geven. Zij wensen hun belastingstelsel in te zetten ten behoeve van een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat voor multinationale ondernemingen. Diverse belastingschandalen – o.a. LuxLeaks and Panama Papers – hebben aangetoond dat lidstaten bereidwillig blijken mee te werken aan agressieve belastingpraktijken of die praktijken zelfs actief blijken te promoten.

Hoorzitting

Tijdens de hoorzitting zullen leden van het Europees Parlement en experts van gedachten wisselen over deze schadelijke belastingpraktijken en hoe deze met bestaande en nieuwe EU-instrumenten aangepakt zouden kunnen worden.

Meer informatie en webstreaming

De zitting wordt gestreamd en is hier te volgen of terug te kijken