Creatieve wetenschappers die hun onderzoek op een vernieuwende en spannende manier aan een groot publiek willen presenteren, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro.

Tot en met maandag 2 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer aan de Academische Jaarprijs 2012. Hun opdracht is om een origineel en pakkend communicatieplan te maken.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro kan een team van wetenschappers, promovendi en studenten het winnende voorstel realiteit maken. Verder dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar daarvan krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen. Meer informatie: www.academischejaarprijs.nl.

Communicatiecollege

Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een gastcollege communicatie aangeboden vol inspirerende tips om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2012 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met de hoofdprijs, te besteden aan de uitvoering van het communicatieplan.

Over de Academische Jaarprijs

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, Grote Technologische Instituten (GTI’s) en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar team Van Wezel (Universiteit Leiden) De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt dit team met hun project ‘Antibiotica Gezocht!’ voor de realisatie van een permanente opstelling in de microZoo van Artis, een expositie in Museum Boerhaave en innovatief lesmateriaal voor het vwo.