Studente Anne Leber heeft de H.K. Nieuwenhuis scriptieprijs 2011 gewonnen met haar scriptie “Exchange rate regimes and the crisis of 2008-2009 in Central and Eastern Europe”. Hierin bespreekt zij het effect van de financiële crisis in 2008-2009 op de economieën van Centraal- en Oost-Europese landen. Met haar scriptie, die zij schreef onder begeleiding van Dr. Dirk Veestraeten, wint zij een geldbedrag van €1300,-.

De belangrijkste conclusie uit haar onderzoek is dat landen met een vaste wisselkoers vóór de crisis sneller groeiden dan landen met een flexibele wisselkoers. In haar empirische analyse merkt ze vervolgens op dat dit verschil tijdens de crisisjaren kleiner wordt, maar dat Centraal- en Oost-Europese landen met een vaste wisselkoers ook tijdens de crisis beter blijven presteren dan landen met een flexibele wisselkoers.

De jury, bestaande uit FEB-hoogleraren prof. dr. Arnoud Boot, prof. dr. Nachoem Wijnberg en prof. dr. Cees Diks concludeert dat Anne Leber een volwassen scriptie heeft geschreven met een compacte, heldere en overtuigende schrijfstijl. Het literatuuroverzicht, het empirische vooronderzoek en de regressieanalyse van de scriptie zijn van een zeer goed niveau bevonden.

Naast Anne Leber zijn er eervolle vermeldingen voor Oana Furtuna met haar scriptie Are Greased Hands Slippery Hands? The Links Between Corruption, Investment and Growth, Thomas van Luik, Analysis of Core and Non-Core Segment Earnings: Persistence and Valuation en Dewi Werkhoven, The Behavioral Foundations in Strategy and Organisation: Reciprocity, Extrinsic Rewards and Knowledge Sharing.

Over de H.K. Nieuwenhuisprijs

Herman Karel Nieuwenhuis was alumnus van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA. Na zijn overlijden werd een fonds ingesteld dat periodiek een prijs toekent aan schrijvers van een economische of bedrijfskundige scriptie van uitmuntende kwaliteit.