Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Was het zijn Vlaamse tongval, de kennis en ideeën waarmee hij ons bestookte, zijn vitaliteit en charme? De nieuwe hoogleraar die in 1984 aan de Universiteit van Amsterdam verscheen, bracht energie in de collegezaal.

Marc Goovaerts

Door dr. Angela van Heerwaarden AAG

Hij was twee maal cum laude afgestudeerd, cum laude gepromoveerd, en bracht fysica-ideeën in het schade-actuariaat binnen. Ik werd al snel verliefd op deze prof, op zijn eruditie, zijn uitstraling, en zijn vakgebied. Toen ik afstudeerde kwam er een promotieplaats vrij en kon ik enkele jaren meedoen in het team van Marc en Rob Kaas.  

Prof. dr. Marc Goovaerts, die van 1984 tot 2011 zijn tijd verdeelde tussen Leuven en Amsterdam, heeft het schade-actuariaat aan de UvA naar de wereldtop gebracht. Zijn CV vermeldt 11 boeken, talloze congresbundels, meer dan 100 wetenschappelijke artikelen, editor van belangrijke tijdschriften, organisator van congressen en winnaar van prijzen. Hij had een groot netwerk en wist overal financiering te genereren. Hij was ‘fier’ op zijn wetenschappelijke stamboom, die inmiddels bijna 40 afstammelingen telt en flink groeit. In Amsterdam was hij promotor van  Rob Kaas, Risto Heijmans, Henk Wolthuis, Angela van Heerwaarden, Bart Kling, Dennis Dannenburg, Jaap Spreeuw en Roger Laeven. Hij was daarnaast erepromotor voor Hans Bühlmann in Amsterdam en zelf ontving hij een eredoctoraat in Ankara.

Wat heeft hij ons vak gebracht? In de jaren ’80 waren het moderne technieken zoals credibiliteit, ruïnetheorie, pricingmodellen, en toepassing van de programmeertaal APL. Daarna deed hij veel onderzoek naar risicomaten, stochastische afhankelijkheid, kapitaalmodellen en ALM-technieken. Marc had een zeer brede interesse en participeerde in veel onderzoeksgroepen. Ruzie maken kon hij ook, maar bij zijn emeritaat in 2011 bezochten zeer veel academische vrienden de “Memorable Actuarial Research Conference (MARC)”.

Voor mij was Marc Goovaerts een groot voorbeeld, die leidde tot liefde voor extreme risico’s en het modelleren ervan. Hij leerde me ook dat je onderzoeksresultaten in de tijd exponentieel stijgen, zodat, na een paar jaar worstelen, je proefschrift in een half jaar geschreven wordt. Bleek te kloppen.

(Marc Goovaerts is 18 februari jl. op 71-jarige leeftijd overleden. Het afscheid vond plaats op zaterdag 24 februari.)