Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het artikel ' Discretionary Authority and Prioritizing in Government Agencies ', van onderzoekers Maarten Pieter Schinkel, Jan Tuinstra en Lukaš Tóth van de Amsterdam School of Economics, is genomineerd voor de Antitrust Writing Awards 2020.

Het stuk is genomineerd in de categorie Procedures van de Academic Articles Award. Het gaat over de besteding van budgetten binnen overheidsagentschappen, zoals het openbaar ministerie. Het onderzoekt hoe de voorkeuren van de directeur, de kwaliteit van de medewerkers en het budget bepalen welke zaken aangepakt worden. Het stuk verscheen in de Journal of Public Administration Research and Theory

Zaak-beïnvloeding via bestuursvoorzitter en budget

Kleine veranderingen in het budget kunnen aanzetten tot het prioriteren van andere zaken. In plaats van geld te besteden aan betrekkelijk eenvoudige zaken, zoals een kartel met spijtoptanten, wordt er meer uitgegeven aan hippe, risicovolle dingen. Bijvoorbeeld aan een onderzoek naar Google’s zoekalgoritme. 

Dit kan grote maatschappelijke gevolgen hebben: standaardzaken zijn eerder een succes, maar hebben minder welvaartsvoordelen dan complexe zaken. Maar deze hebben weer minder kans om tot een veroordeling te leiden. Het artikel legt de mechanismen waarmee dit gebeurt bloot. Door de hoogte van het budget en de benoeming van bepaalde bestuursleden kunnen agentschappen op subtiele wijze politiek worden beïnvloed.

Over de Antitrust Writing  Awards

De organisatie van de awards wil onderzoek naar mededinging promoten en bijdragen aan concurrentiebevordering. De genomineerde artikelen werden geselecteerd door een jury en beoordeeld aan de hand van een internationaal peer-reviewed evaluatieproces en door lezers van Concurrences.