Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Onderzoekers van de Amsterdam Business School hebben onderzocht voor wie het profijtelijk is om voor een multinationale onderneming te werken, en in welke situaties zo’n loonpremie zich voordoet.

Hun artikel, ‘Unraveling the MNE wage premium’, is onlangs in het toptijdschrift Journal of International Business Studies gepubliceerd. Voor de studie, die ook nieuwe inzichten biedt in de ‘gender wage gap’, gebruikten Khadija van der Straaten, Niccolò Pisani and Ans Kolk unieke data over meer dan 40.000 werknemers in 13 landen.

Hoewel hun onderzoek bevestigt dat het in algemene zin ‘loont’ om voor een multinational te werken, vonden ze ook significante verschillen in wie er in welke mate van profiteert, vooral afhankelijk van het vestigingsland. Een opvallend en onverwacht resultaat is dat in ontwikkelingslanden multinationals vrouwelijke werknemers minder betalen dan lokale ondernemingen. De studie nuanceert vooronderstellingen dat buitenlandse investeerders positieve effecten hebben in het gastland, met name wanneer deze betrekking hebben op ontwikkelingslanden. Afhankelijk van de context lijken multinationals meer ongelijkheid te kunnen veroorzaken dan eerder werd aangenomen.