Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Donderdag 4 februari presenteerde ASE-hoogleraar Maarten Pieter Schinkel zijn onderzoek met Leonard Treuren over 'groene kartels' tijdens een congres van de Europese Commissie. Het congres werd georganiseerd om te kijken hoe mededingingsbeleid kan bijdragen aan the European Green Deal. Het onderzoek van Schinkel en Treuren gaat over de relatie tussen concurrentie en duurzaamheidsinvesteringen.

Het onderwerp sluit goed aan op de agenda’s van vicevoorzitters Frans Timmermans en Margarethe Vestager, die ook spraken tijdens het congres. De Europese Commissie buigt zich over de vraag in hoeverre ze de mededingingsregels moet herzien om bij te dragen aan de transitie naar een klimaatneutraal continent.

Stevige lobby

Er wordt door ondernemingen en juristen stevig gelobbyd voor het toestaan van 'groene marktmacht', maar Schinkel waarschuwt hier tegen op basis van economisch onderzoek. Ruim 3000 geïnteresseerden van over de hele wereld volgden het congres. Alle bijdragen en de diverse paneldiscussies zijn terug te zien op: ec.europa.eu.