Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Over minder dan 2 weken mogen we weer allemaal onze stem uitbrengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De eerste verkiezingen die tijdens een pandemie plaatsvinden. We vroegen ABS-promovendus Maarten Sukel, mede-ontwikkelaar van de 1,5 meter meter, hoe we alles zo veilig mogelijk laten verlopen.

Welk advies heb jij om de verkiezingen veilig (qua afstand houden) te organiseren?

Toen we op pad waren met de 1,5 meter meter viel het vooral op dat mensen die bezig zijn zich minder goed aan de voorgeschreven afstand houden. Je merkt bijvoorbeeld dat winkelende mensen het lastig vinden om hier op te blijven letten.

Analyses van de openbare ruimte laten zien dat als het te druk is, er ook geen afstand gehouden kán worden. Mijn advies is dus om te zorgen voor een plek waar goed kan worden geconcentreerd op afstand houden, waar niet veel anders gebeurt dan wachten en stemmen. Daarnaast moet er dus voldoende ruimte zijn. Ook is het spreiden van drukte erg belangrijk.

Wat moet je vooral niet doen/wat werkt niet?

De verkiezingen spreiden over meerdere dagen is een goede keuze. Iedereen moet er goed opletten om op rustige momenten te komen. Zorg dat je dit ook op tijd probeert (red. op het begin van de dag bijvoorbeeld). Op die manier heb je nog de mogelijkheid om weg te gaan en het later nog eens te proberen. Dus: stem op tijd op een rustig moment, en vermijd drukte.

Hoe wordt dit ondersteund door wetenschappelijke kennis/onderzoek?

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) heeft in Amsterdam onderzoek gedaan naar het houden van afstand in de openbare ruimte, met als belangrijkste conclusie dat mensen minder afstand houden wanneer het druk is.