Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De minister van Financiën wil het vertrouwen in de functie van de controlerend accountant herstellen en de controle op de jaarrekening verbeteren. Daarom wil hij onderzoeken of een extra persoon tussen een controlerend accountant en een bedrijf tot een betere controle leidt. ABS-onderzoekers Jeroen van Raak, Sanne van Duin en Jan Bouwens (sectie Accounting) ontwierpen een onderzoek waarmee ze dat idee in de praktijk konden testen.

Nadat het ministerie akkoord ging met de opzet stuurden de onderzoekers hun ontwerp naar the Journal of Accounting Research als een zo geheten registered report study. Dit zijn studies waarbij eerst een ontwerp wordt ingestuurd naar een Journal. Wanneer deze goedkeuring verleent aan de opzet, mogen de onderzoekers de data verzamelen en schrijven zij hun rapport. Als ze dit op een adequate manier doen, zijn ze vrijwel verzekerd van publicatie. 

Bevordering integriteit onderzoek

Het ontwerp dat naar de Journal wordt gestuurd bevat de te testen theorie, definities van de variabelen uit het onderzoek, een gedetailleerde beschrijving van de procedure van dataverzameling en een exacte uitwerking van de analyses. Van deze procedures mogen de onderzoekers in de uitvoering niet afwijken. Het is een methode ter bevordering van de integriteit van onderzoek. De methode wordt gezien als een manier om onderzoekmanipulatie te voorkomen. Langzaam vindt deze ingang bij de top Journals.