Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Buitenland voor rechtenstudenten

Uitwisseling

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Uitwisseling in eerste semester 2020-2021 geannuleerd

In verband met de coronacrisis zijn helaas alle UvA-uitwisselingsprogramma’s voor studenten in het eerste semester van het collegejaar 2020-2021 geannuleerd. Het is op dit moment nog zeer onzeker of uitwisselingen in het tweede semester wel mogelijk zijn. 

Law Schools buiten Europa

De rechtenfaculteit heeft uitwisselingsovereenkomsten gesloten met met een aantal top Law Schools in de Verenigde Staten, Canada, China en Zuid-Afrika. Aanmelding en selectie worden gecoördineerd door het International Office van de rechtenfaculteit.

Verenigde Staten

 • Benjamin N. Cardozo School of Law - New York
 • Brooklyn Law School - New York
 • Columbia University School of Law - New York
 • Cornell University School of Law - Ithaca NY
 • Fordham University School of Law - New York
 • Georgetown University School of Law - Washington D.C.
 • Michigan University School of Law - Ann Arbor
 • New York University School of Law - New York
 • Tulane University School of Law - New Orleans

Canada

 • York University, Osgoode Hall Law School - York

China

 • City University Hong Kong - Hong Kong
 • Fudan University Law School - Shanghai
 • Shanghai Jiao Tong University, Koguan Law School - Shanghai

Zuid-Afrika

 • North West University - Potchefstroom

Aanmelden en toelating

Je kunt de law schools per land zoeken op de digitale wereldkaart: Digital World Map. Bij elke bestemming vind je een factsheet met praktische en academische informatie.

Aanmelden voor een law school buiten Europa kan via de onderstaande button. De deadline is 15 januari voor een uitwisseling in het eerste en tweede semester.

Voorwaarden uitwisseling law school buiten Europa

 • Je staat ingeschreven als voltijdsstudent bij de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA en rondt deze binnen maximaal 4 jaar af. Uitwisseling dient plaats te vinden in het vijfde semester van je bacheloropleiding. Op het moment van vertrek heb je minimaal 102 ECTS (facultaire uitwisseling) behaald.
 • Je staat ingeschreven als voltijdsstudent bij de onderzoeksmaster Information Law of de onderzoeksmaster Public International Law aan de UvA en rondt deze binnen maximaal 2 jaar af. Op het moment van vertrek heb je minimaal 60 ECTS behaald.
 • Je staat ingeschreven als voltijdsstudent bij een 1-jarige masteropleiding aan de UvA en voldoet aan de voorwaarden die verbonden zijn aan een masteruitwisseling. Op het moment van vertrek heb je minimaal 48 ECTS behaald. Masterstudenten kunnen zich niet aanmelden voor het Global Exchange Programme.

Selectieproces

Op basis van de ingeleverde informatie wordt de selectie vastgesteld door de selectiecommissie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Hierbij wordt gelet op:

 • De studieresultaten;
 • Het verloop van de studie (mogelijkheid de studie binnen de officiële studieduur te voltooien);
 • Motivatie.
 • Cijfergemiddelde. Voor de meeste law schools in de Verenigde Staten wordt een cijfergemiddelde gevraagd van een 7,5 of hoger. Voor Brooklyn Law School en Tulane Law School in de Verenigde Staten en alle law schools daar buiten wordt een cijfergemiddelde gevraagd van een minimaal een 7.
 • Tevens is het van belang dat je motiveert in hoeverre je de Engelse taal beheerst of zal gaan beheersen bij aanvang van de uitwisseling.

Vakken

Goedkeuring Examencommissie

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je vertrek de vakken die je gaat volgen aan de gastuniversiteit laat goedkeuren door de Examencommissie van de rechtenfaculteit.

Je kunt in de bachelor Rechtsgeleerdheid maximaal 30 EC aan niet-juridische keuzeonderdelen inbrengen die zijn behaald aan een buitenlandse universiteit.

In beginsel is het toegestaan alle aangeboden vakken te volgen met uitzondering van de vakken die onderdeel uitmaken van je bachelor Rechtsgeleerdheid of onderzoeksmaster aan de rechtenfaculteit. Ook mag je geen vakken volgen die je reeds hebt behaald of vakken waarvoor de noodzakelijke voorkennis ontbreekt.

Let op: je hoeft geen goedkeuring voor vakken aan te vragen wanneer je extra-curriculaire keuzevakken gaat volgen (d.w.z. extra vakken naast het reguliere curriculum van 180 EC van het bachelorprogramma, 60 EC van het masterprogramma of 120 EC van de onderzoeksmaster). Deze vakken worden dan niet vermeld op het diploma-supplement behorend bij het bachelor- of masterdiploma.

Vermelding vakken gastuniversiteit op je diploma

Wil je de onderdelen die je aan een buitenlandse universiteit met goed gevolg hebt afgelegd, op je diploma vermeld zien, dan moet je bij terugkomst een verklaring van de desbetreffende universiteit kunnen overleggen. Uit deze verklaring moet blijken welke onderdelen met goed gevolg zijn afgelegd; ook de studielast dient vermeld te zijn.

Indien door de buitenlandse universiteit geen gebruik wordt gemaakt van het European Credit Transfer System (ECTS, 60 studiepunten per jaar), dient de betreffende buitenlandse universiteit de studielast van de behaalde onderdelen uit te drukken in een percentage van de studielast van een heel studiejaar.

Uitsluitend de Examencommissie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is bevoegd de in het buitenland afgelegde onderdelen te erkennen en het daarvoor toe te kennen aantal studiepunten vast te stellen. Mededelingen daarover van de buitenlandse instelling hebben geen rechtskracht.

Let op: De procedure voor het aanvragen van goedkeuring van keuzevakken die je in het buitenland gaat volgen en de regels die daarvoor gelden, kun je vinden op onderstaande link.

Beoordeling vakken

Cijfers of andersoortige beoordelingen worden door de Examencommissie niet overgenomen. Volstaan wordt met het judicium ‘aan voorwaarden voldaan’ (AVV).

Buitenland studeren wereldkaart
Kijk op de wereldkaart waar je heen kan.
Laura Scheffer
Lees de ervaringen van andere studenten.