Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Programma

Het FGw Honoursprogramma (30 EC) is zo opgezet dat het te combineren is met het studieschema van je eigen opleiding en met eventuele plannen om een semester naar het buitenland te gaan of een stage te lopen.

Studenten starten doorgaans in het tweede semester van hun tweede jaar en ronden het honoursprogramma af in hun derde jaar. Ze hebben dan drie semesters om de benodigde 30 EC te behalen. Als je in je derde jaar een semester naar het buitenland wilt, dan kun je het beste in het eerste semester van je tweede jaar beginnen met onderdelen van het honoursprogramma. Je kunt een researchpracticum doen of honoursvakken volgen. In het laatste geval zou je je in juni al moeten aanmelden voor die vakken, nog voordat je weet of je toegelaten zal worden tot het honoursprogramma. Neem voor meer informatie contact op via: honoursprogramma-fgw@uva.nl.

Je hebt keuze uit twee trajecten:

Traject 1

Ambieer je een wetenschappelijke carrière en wil je wellicht na je bachelor een onderzoeksmaster volgen, kies dan voor dit traject waarbinnen een researchpracticum wordt aangeboden.

Het pakket ziet er als volgt uit:

  • interdisciplinaire honoursvakken (12 EC);
  • een researchpracticum van 12 EC;
  • een verzwaarde scriptie van 6 EC extra, te schrijven bij de eigen opleiding en eventueel voortbouwend op het researchpracticum.

Zie voor meer informatie de tekst hieronder. 

Traject 2

Zoek je juist verbreding, volg dan dit tweede traject met meer keuzeruimte.

Het pakket ziet er als volgt uit:

  • interdisciplinaire honoursvakken (24 EC);
  • een verzwaarde scriptie van 6 EC extra, te schrijven bij de eigen opleiding.

Zie voor meer informatie de tekst hieronder.

Interdisciplinaire honoursvakken

Wanneer je bent toegelaten tot het FGw Honoursprogramma kun je behalve bij de FGw ook interdisciplinaire honoursvakken volgen bij een van de hieronder genoemde instituten (zie 'Meer interdisciplinaire honoursvakken').

FGw honoursvakken

De faculteit biedt jaarlijks in het tweede semester interdisciplinaire honoursvakken aan. Het aanbod kan per jaar wisselen. In 2020-2021 kun je kiezen uit de volgende vakken, zie voor meer informatie de Studiegids:

Meer interdisciplinaire honoursvakken

Andere interdisciplinaire honoursvakken zijn elk semester te volgen via:

  • het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de UvA;
  • het Amsterdam University College (AUC);
  • het VU Honoursprogramma.

Wil je al in het eerste semester van je tweede jaar een honoursvak via het IIS, AUC of de VU volgen, meld je dan - ook al ben je nog niet officieel toegelaten tot het programma - al in juni aan voor een interdisciplinair honoursvak.
Meer informatie en het huidige aanbod vind je via de website van het IIS.

Researchpracticum

Voor het researchpracticum word je gekoppeld aan een onderzoeksgroep of -project en voer je een onderzoeksopdracht uit. Je kunt zelf het onderwerp kiezen waarbinnen je de opdracht uitvoert. Dit kan een voortbouwing zijn op een van de FGw honoursvakken, maar ook een onderwerp vanuit je opleiding is mogelijk.

Verzwaarde scriptie

Bij het schrijven van de verzwaarde scriptie zul je in eerste instantie moeten laten blijken dat je in staat bent een bachelorscriptie te schrijven volgens de eisen van je eigen opleiding (inclusief eventuele deelname aan een scriptiewerkgroep). Je schrijft de scriptie ook onder begeleiding van een docent van je eigen opleiding. 

De verzwaring met 6 EC houdt onder andere in dat:

  • de scriptie omvangrijker dient te zijn (drie- tot vierduizend woorden meer dan de gebruikelijke scriptieomvang);
  • je blijk moet geven van een grotere zelfstandigheid in het schrijven van de scriptie.