Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studieadviseur FNWI

Voor alle studenten aan de bètafaculteit van de UvA

De studieadviseur van de FNWI staat voor je klaar als je behoefte hebt aan ondersteuning, begeleiding en informatie tijdens je studie. De gesprekken met ons zijn strikt vertrouwelijk.

Bij de studieadviseur kun je onder andere terecht voor:

 • Advies wanneer persoonlijke omstandigheden je studie beïnvloeden;
 • Begeleiding bij het maken van keuzes;
 • Vragen over extra uitdaging en verdieping;
 • Advies over je studieplanning en bij studievertraging;
 • Ondersteuning bij effectiever studeren

Wij houden ons aan de code van de Landelijke Vereniging van Studieadviseurs

Studiebegeleiding

Heb je persoonlijke omstandigheden die je studie beïnvloeden? Heb je begeleiding nodig in het maken van de vele keuzes die je tegenkomt tijdens je studie? Heb je behoefte aan meer uitdaging tijdens je studie? Wil je actief zijn naast je studie? Lees hieronder verder

 • Persoonlijke omstandigheden

  Heb je persoonlijke omstandigheden die je studie beïnvloeden? De studieadviseur ondersteunt in je situatie en denkt mee over wat je nodig hebt. Daarnaast heeft de UvA diverse regelingen die jou kunnen helpen om succesvol te studeren.

  Ik heb een ziekte

  Als je ziek bent of een chronische aandoening hebt dan is het belangrijk dat je dit aan je studieadviseur laat weten. Er zijn regelingen binnen de universiteit waar je misschien voor in aanmerking komt die je kunnen ondersteunen bij je studie. Denk hierbij aan extra tijd of financiële ondersteuning bij vertraging.  

  Ik heb persoonlijke problemen

  Bij persoonlijke problemen kan je met de studieadviseur bespreken wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk te kunnen studeren. Of om bijvoorbeeld een aangepaste studieplanning te bespreken. Daarnaast weet de studieadviseur met welke procedures en regelingen je eventueel te maken krijgt. Als de problemen verder strekken dan binnen de mogelijkheden van de studieadviseur liggen, dan kan ze je doorverwijzen.

  Ik heb een functiebeperking

  Heb je dyslexie of een andere functiebeperking dan biedt de universiteit verschillende vormen van ondersteuning aan. Je kunt hierbij denken aan extra tentamentijd of begeleiding van een studiemaatje bij je planning. Lees hier meer over op de pagina van de studentendecanen.

 • Keuzes tijdens je studie

  Heb je begeleiding nodig in het maken van de vele keuzes die je tegenkomt tijdens je studie? Wil je meer weten over je mogelijkheden na je studie? Of denk je erover om te stoppen met je studie? Lees hieronder op welke wijze de studieadviseur jou kan helpen.

  Ik sta voor een keuze

  Tijdens je studie kom je voor veel keuzes te staan. Denk hierbij aan keuzevakken, projecten, minoren en het Bachelorproject. Je studieadviseur kan je begeleiden bij het maken van die keuzes. 

  Ik heb een vraag over mijn (studie)loopbaan

  Welke master zal ik kiezen? Wat voor baan wil ik later na mijn studie? Waar liggen mijn interesses, ambities en vaardigheden? De studieadviseur denkt met je mee en kan je begeleiden in het keuzeproces.

  Bij het Student Careers Centre van de UvA kun je terecht voor meer algemene studiekeuzebegeleiding en ook als je bijvoorbeeld niet verder komt in je keuzeproces. Zij helpen bij loopbaanoriëntatie vóór, tijdens en na je studie over onder meer studiekeuze, promotie, loopbaan en sollicitatievaardigheden.

  Ik ga misschien stoppen met mijn studie

  Wanneer je twijfelt over je studiekeuze dan kun je samen met de studieadviseur nagaan of de opleiding wel bij je past, of welke stappen je kunt nemen om hier achter te komen. De UvA biedt een heroriëntatietraject aan voor studenten die misschien een andere studie willen starten. Heb je uiteindelijk besloten dat je wilt stoppen, schrijf je dan uit.

 • Verdieping en meer uitdaging tijdens je studie

  Heb je behoefte aan meer uitdaging tijdens je studie? Wil je actief zijn naast je studie? Of doe je aan topsport? De studieadviseur kan je informeren over het volgen van een honoursprogramma, extra vakken, een minor of een bestuursjaar.

  Ik zoek een uitdaging

  Wanneer je studie niet voldoende uitdaging biedt, of je hebt behoefte aan verbreding van je kennis dan kan je dat op verschillende manieren doen. Een paar mogelijkheden zijn:

  • Honoursprogramma (30 EC extra in je bachelor)
  • Extra vakken
  • Lid worden van commissies, bestuur, FSR…

  Je studieadviseur kan met je meedenken over mogelijkheden die bij jouw wensen aansluiten.

  Ik doe aan topsport

  Ben je een topsporter met een topsportstatus? Bespreek dan met je studieadviseur hoe je studie en sport het beste kunt combineren. Er kunnen bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden met docenten of kan je je studieplan aanpassen. De UvA kent een topsportregeling. Denk hierbij aan financiële ondersteuning wanneer je langer dan de reguliere studietijd nodig hebt om je studie af te ronden. Om voor deze steun in aanmerking te komen, dien je tijdig contact op te nemen met je studieadviseur over de ontstane vertraging;

 • Succesvol studeren en studievertraging

  Heb je advies nodig over je studieplanning? Wil je weten hoe je effectiever kunt studeren? Of loop je studievertraging op? De studieadviseur denkt met je mee over de verschillende mogelijkheden die er zijn om je te helpen.

  Ik heb vragen over studieplanning

  Wanneer je niet alle vakken gehaald hebt, vraagt dat vaak om aanpassing van je studieplanning. De studieadviseur kan hierover meedenken en je adviseren welke vakken wel of niet te combineren zijn. Ook voor planningsvragen gerelateerd aan het volgen van extra of honours vakken of studeren in het buitenland kun je terecht bij de studieadviseur.

  Ik heb vragen over effectief studeren

  Op de universiteit worden andere dingen van je verwacht dan op de middelbare school. Dat vraagt voor veel studenten een verandering in studiewijze. De hoeveelheid te leren stof is op de universiteit groter en het tempo ligt hoger. Daarnaast wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht, zijn er minder contacturen en meer uren zelfstudie. Voor ondersteuning bij effectiever leren studeren kun je op verschillende plekken binnen de UvA terecht:

  • Je kunt veel tips vinden op de pagina Succesvol studeren.
  • Er worden  Trainingen en Workshops gegeven, bijvoorbeeld op het gebied van planning (Plan je studie) of het omgaan met grote hoeveelheden studiestof (Stapel te lijf).
  • Peercoaches zijn ouderejaarsstudenten die speciaal getraind zijn om studenten handige tips en ondersteuning te bieden bij de studie.
  • Speciaal voor eerstejaars studenten is er de training Grip op je Studie in november/december.
  • Met de studieadviseur kun studie aanpak bespreken en samen een plan maken om efficiënter en effectiever te studeren.

  Ik heb studievertraging

  Bij studievertraging is het vaak nodig om je studieplanning aan te passen. Voor advies hierover kun je terecht bij de studieadviseur. Belangrijk: 

  • Als je studievertraging hebt opgelopen of dreigt op te lopen als gevolg van bijzondere omstandigheden is het belangrijk dit tijdig (binnen 3 maanden na start van de omstandigheden) te melden bij de studieadviseur.
  • Het laten registeren van deze melding is noodzakelijk mocht je later op een bepaalde regeling aanspraak willen maken (denk aan BSA dispensatie of aanvragen van extra financiering).
  • Indien nodig kan je in overleg met de studieadviseur een alternatieve studieplanning maken (bijvoorbeeld het tijdelijk rustiger aan doen) of bespreken of je je tijdelijk zal uitschrijven.  
 • Regels en klachten

  Heb je vragen over de regels en regelgeving van de UvA, zoals de onderwijs- en examenregeling (OER)? Of heb je een klacht waar je graag advies over wil? De studieadviseurs van de FNWI kunnen je informeren en verder helpen.

  • Elke opleiding heeft een Onderwijs- en examenregeling (OER) waarin alle regels voor onderwijs en examens staan. Deze wordt opgesteld door de universiteit, de faculteit en de opleiding. Daarnaast vind je de regels die opgesteld zijn door de examencommissie in de Regels en Richtlijnen van de Examencommissie. Denk hierbij aan de cum laude regeling en vrijstellingen. Kijk voor meer informatie op student.uva.nl > naam opleiding > AZ > onderwijs- en examenregeling.
  • Heb je een klacht over bijvoorbeeld een beslissing van de examencommissie? Of heb je het idee dat je benadeeld bent door een docent? Dan kun je daar advies inwinnen bij je studieadviseur.
  • Heb je een klacht over ongewenst gedrag van een persoon binnen de universiteit? Dan kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Zij kan je helpen bij het zoeken naar een oplossing en desgewenst de melding registreren.
 • Staat je onderwerp er niet bij?

  Hieronder vind je informatie die je wellicht direct helpt om antwoord op je vraag te krijgen.

  Studeren in het buitenland

  • Informatie over studeren binnen Europa (Erasmusprogramma) of buiten Europa (Global Exchange Programma) vind je op de buitenlandpagina van de UvA. 
  • Wil je in contact komen met Selma Kujundzic, contactpersoon internationalisering FNWI, kijk dan hier. Zij kan je helpen met praktische zaken die je goed moet regelen. 
  • Wil je sparren over bijvoorbeeld je planning, neem dan contact op met je studieadviseur.

  Psycholoog

  • Zoek je begeleiding bij persoonlijke problemen of problemen die te maken hebben met studeren? Kijk dan op de website van de studentenpsychologen of je met jouw hulpvraag bij de studentenpsychologen terecht kunt. 
  • Urgent hulp nodig? Als je onmiddellijk hulp nodig hebt of in geval van crisis, neem dan contact op met je huisarts of met UvA Studentenartsen: +31 (0)20 525 2878.

  Trainingen, workshops en voorlichting

  • De UvA heeft een uitgebreid aanbod aan workshops, trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten rondom studeren en solliciteren.
  • Bekijk de agenda voor de verschillende data.

  Vakken, afstuderen, diploma aanvragen, cijferlijsten

  • Informatie over de goedkeuring van je vakkenpakket, afstuderen, diploma aanvragen en cijferlijsten vind je in de A-Z lijst student.uva.nl > kies je opleiding > A-Z > Afstuderen.
  • Een officiële uitdraai van je behaalde studieresultaten kun je opvragen bij de Education Desk FNWI

  Vakaanmelding en herinschrijven

  • Informatie over herinschrijven bij vind je in de A-Z lijst student.uva.nl > kies je opleiding > A-Z > Herinschrijven.
  • Informatie over vakaanmelding vind je in de A-Z lijst van je eigen opleiding: student.uva.nl > kies je opleiding > A-Z > Vakaanmelding.