Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Laptops

Voor je studie Future Planet Studies of Bèta-gamma zal je geregeld computerpractica op het Science Park hebben. Veel van deze practica worden georganiseerd in zalen zonder vaste computers. Daarom dien je voor aanvang van de studie in het bezit te zijn van een laptop. De laptop dient aan een aantal minimale eisen te voldoen.

Minimale eisen 

De laptop dient aan een aantal minimale eisen te voldoen:

  • Processor: Intel Core i3 of beter
  • Intern geheugen (RAM): 4GB of meer
  • Opslag (HDD of SSD): 128GB, SSD is aanbevolen
  • WiFi: multiband (2.4GHz én 5GHz)
  • Schermdiagonaal: minimaal 11". Groter mag natuurlijk, maar bedenk wel dat je deze inclusief adapter iedere dag moet meenemen naar de faculteit.
  • Schermresolutie: 1366x768, 1920x1080 is aanbevolen.
  • Besturingssysteem: Windows (zeer aanbevolen), macOS, Linux

Verder heb je een Office pakket nodig (o.a. te bestellen met studentenkorting via www.surfspot.nl na inloggen met je UvA account).

Campus Shop 

Mocht je nog niet in het bezit zijn van een geschikte laptop, dan kunnen we de Campus Shop aanbevelen waar je voordelig een laptop kunt bestellen waarvan je zeker weet dat deze aan de vereiste randvoorwaarden voldoet.

Apple & Future Planet Studies

Het installeren van de benodigde software is op een Apple laptop vaak een stuk lastiger dan op Windows laptops. De UvA kan daar geen ondersteuning voor bieden. Doe dit dus alleen aan als je voldoende zelfredzaam bent. Vooral studenten die de major Aardwetenschappen overwegen raden we aan te kiezen voor een laptop met een Windows-besturingssysteem.

Voor Future Planet Studies geldt dat er vakken zijn waarbij werken op een Apple laptop veel softwareproblemen met zich meebrengt. We raden studenten Future Planet Studies daarom ten zeerste aan geen Apple aan te schaffen.

Chromebooks & Future Planet Studies

Er wordt binnen Future Planet Studies veel zelfstandig op laptops gewerkt, waarbij het voor sommige vakken nodig is speciale software te installeren. Deze software draait op Windows, die voornamelijk nodig is in de Future Earth track maar ook al bij vakken uit het eerste jaar. 

Het is dus van belang om een laptop te bezitten die deze software kan draaien, wat niet het geval is bij Chromebooks. De enige manier waarop Chromebooks wel de benodigde software kunnen draaien is via een Virtuele Machine, maar daar is geen enkele ondersteuning voor. Dit is dus alleen een optie voor studenten die dit volledig zelfstandig kunnen opzetten. 

Het wordt studenten daarom ten sterkste afgeraden een Chromebook aan te schaffen.

Apple & Bèta-gamma met een major Aardwetenschappen

Vooral studenten die de major Aardwetenschappen overwegen raden we aan te kiezen voor een laptop met een Windows-besturingssysteem.

Het installeren van de benodigde software is op een Apple laptop vaak een stuk lastiger dan op Windows laptops. De UvA kan daar geen ondersteuning voor bieden. Doe dit dus alleen aan als je voldoende zelfredzaam bent.

Ondersteuning  

De FNWI biedt op een aantal manieren ondersteuning aan studenten:  

Software downloaden

Voor sommige vakken heb je speciale software nodig. De UvA heeft daarvoor speciale licenties waardoor je de software kan downloaden via https://datanose.nl/#byod.


Hulp bij installeren van software en andere Bring Your Own Device vragen

  • Mail naar laptops-fnwi@uva.nl
  • Software-ondersteuning: dinsdag en donderdag van 12.00-13.00 uur in B1.16 (rechts naast de bibliotheekbalie).

Laptop lenen

FNWI-studenten kunnen bij de balie van de bibliotheek een laptop met MS Office en Adobe Acrobat huren voor € 5,- per dag. Huren en retourneren kan op werkdagen tussen 9 en 20 uur. De lener heeft gebruikersrechten op de laptop en kan dus eigen software installeren. Bij de laptop worden een laptoptas, adapter, USB-muis, slot en HDMI-kabel geleverd. Na inlevering worden eigen documenten en software verwijderd. Voor meer informatie hierover, klik hier.