Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studiemateriaal

 • Studieboeken, labjassen en snijsets

  Studieboeken, labjassen en snijsets zijn tegen sterk gereduceerde prijs te koop bij de studievereniging Congo. Je kunt deze via de webshop bestellen en betalen, zie hiervoor www.congo.eu.Studieboeken worden thuisbezorgd. De andere studiematerialen kun je in de eerste week van je opleiding afhalen.

 • Syllabi en readers

  Sommige vakken maken gebruik van een syllabus, reader of practicumhandleiding. Deze zijn online verkrijgbaar via de digitale leeromgeving Canvas. De meeste syllabi kun je downloaden en digitaal gebruiken. Je kunt een syllabus ook uit laten printen en bij je thuis of op een afhaalpunt laten bezorgen via Canon. In de Studiegids kun je vinden welk vak gebruik maakt van een syllabus of reader.

  Voor sommige vakken en bepaalde practica of werkgroepen ben je verplicht een uitgeprint exemplaar mee te nemen. Bestel deze op tijd via de webshop van Canon; de levertijd is meestal 3 tot 5 dagen.

 • Kosten studie

  De opleidingen dragen er zorg voor dat de (verplicht) te maken studiekosten (boeken, syllabi, excursies, etc.) voor de studenten zo laag mogelijk blijven. De richtlijn van het College van Bestuur is dat €500,- per studiejaar de limiet is. Er worden geen kosten gerekend voor het gebruik van apparatuur, zoals microscopen, breekgeld, etc.


  Voor (meerdaags) veldwerk of excursies als verplicht studieonderdeel kan een eigen bijdrage in de reis- en verblijfskosten in rekening gebracht worden. In de studiegids wordt bij het betreffende vak aangegeven wat de hoogte van de eigen bijdrage is en hoe deze voldaan moet worden.

 • Aanschaf laptop 

  Bij de opleidingen Psychobiologie, Biologie en Biomedische wetenschappen wordt er van de studenten verwacht dat zij voor aanvang van de studie in het bezit zijn van een  geschikte laptop. Deze laptop wordt voor diverse onderwijsonderdelen, zoals (computer)practica en werkcolleges, gebruikt.

  Voor je studie heb je een laptop nodig die voldoet aan de volgende eisen:

  • Intern geheugen (RAM): 4GB of meer;
  • Opslag (HDD of SSD): 128GB, SSD is aanbevolen;
  • WiFi: multiband (2.4GHz én 5GHz);
  • Webcam en microfoon;
  • Schermdiagonaal: minimaal 11". Groter mag natuurlijk, maar bedenk wel dat je deze (inclusief adapter) regelmatig moet meenemen naar de faculteit en dat een groter scherm meestal gepaard gaat met extra gewicht.
  • Schermresolutie: 1366x768 of beter, 1920x1080 is aanbevolen.
  • LET OP: een Chromebook, iPad of tablet voldoet niet aan de vereisten!

  We raden een Windows besturingssysteem aan. MacOS is ook mogelijk, maar vereist meer uitzoekwerk en eigen initiatief omdat de ondersteuning beperkter is.

  Mocht je nog niet in het bezit zijn van een geschikte laptop, dan kun je via de Campus Shop voordelig een laptop bestellen, waarvan je zeker weet dat deze aan de minimale voorwaarden voldoet. De aanschafkosten van een eenvoudige laptop, met studentenkorting, liggen rond de €500.

 • Software

  Alle studenten van de UvA hebben gratis toegang tot Microsoft 365, met de daarbij behorende (cloud)voorzieningen zoals e-mail, Teams en Office 365 ProPlus. Office ProPlus is te downloaden via http://uva.nl/downloadoffice.

  Voor goedkope aanschaf van overige software (en hardware) kun je terecht bij SURFspot.

  Via softwarepagina https://datanose.nl/#byod vind je de nodige instructies en licentiegegevens voor ArcGIS, CLC Workbench, Coach, Mathematica, MATLAB, Office en R. Daarnaast zijn er ook instructies voor het gebruik van Windows op de Mac (en de nodige licentiegegevens voor VMWare/Windows), mocht dat nodig zijn.

  Heb je vragen over de laptop vereisten of hulp nodig bij het installeren van voor de opleiding noodzakelijke software, dan kun je mailen naar laptops-fnwi@uva.nl.