Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studeren met dyslexie

Hieronder vind je meer informatie over de voorzieningen van de UvA voor studenten met dyslexie.

Studeren met dyslexie

We nodigen je uit eerst onderstaand filmpje (2,5 minuten lang) te bekijken om meteen een beeld te krijgen van onze ondersteuning.

Extra tentamentijd aanvragen

Wat moet je doen om extra tentamentijd aan te vragen? Begin op tijd met het aanvragen van extra tentamentijd! Vraag de tentamenvoorziening minimaal 6 weken voordat je een toets of tentamen hebt aan. Je opleiding kan de voorziening anders mogelijk niet meer realiseren.

Stap 1: Zorg voor een geldige dyslexieverklaring en onderzoeksrapport

 • Hierin moet staan dat er sprake is van dyslexie.
 • De verklaring dient ondertekend te zijn door een ter zake deskundige psycholoog of orthopedagoog. De volgende deskundigen voldoen hieraan: GZ-psycholoog (BIG-geregistreerd), klinisch psycholoog (KP), psycholoog met Kinder- en Jeugdregistratie van het NIP (K&J-NIP geregistreerd) en een orthopedagoog-generalist (NVO-geregistreerd).

Stap 2: Vul het formulier in via de link hieronder

 • We nemen alleen volledig ingevulde formulieren in behandeling.
 • Je dient een kopie van een geldig dyslexierapport te uploaden.

Let wel: het gaat dus om het  gehele onderzoeksverslag, niet alleen de  dyslexieverklaring. Dat vragen we om de volgende redenen:

 • Een dyslexierapport geeft ons informatie die nuttig kan zijn in verband met een zo optimaal mogelijke dienstverlening aan jou als student.
 • Er worden regelmatig dyslexierapporten en dyslexieverklaringen afgegeven aan mensen die niet dyslectisch blijken te zijn.
 • Er worden dyslexierapporten en dyslexieverklaringen afgegeven door mensen die niet bevoegd zijn tot het doen van diagnostisch onderzoek.
 • Mocht het rapport niet voldoen aan de eisen, dan kun je tegen een zeer gereduceerd tarief een test laten doen via een orthopedagoog verbonden aan de UvA.
 • Wij verzoeken je het rapport als één document te uploaden. Dit kan je o.a. doen bij de bibliotheek van je opleiding door het rapport en de verklaring te scannen en als één pdf op te slaan. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de balie van de bibliotheek.

Stap 3: Zodra jouw rapport is beoordeeld, ontvang je per mail een advies

Indien het rapport voldoet aan de eisen, geven wij een advies voor extra tijd af. Lees dit advies goed door, zodat je weet of je bij jouw opleiding zelf nog een verzoek voor extra tijd moet indienen.

De UvA biedt, indien nodig, alleen extra tentamentijd. Een laptop of spraaksoftware behoren niet tot ons aanbod, tenzij er sprake is van een motorische functiebeperking. In dat geval kan je een afspraak maken met een studentendecaan om jouw situatie te bespreken.

Hulp bij studeren

 • Kijk op Succesvol studeren voor tips over onder andere het voorbereiden van tentamens en opdrachten evenals het schrijven van academische teksten.
 • Het is aan te raden contact op te nemen met een studentendecaan om problemen bij het studeren te bespreken
 • Schakel de hulp in van een medestudent, die je werk nakijkt en met je bespreekt.

Privacy

Studenten Services hecht veel waarde aan een zorgvuldige omgang met jouw gegevens. In de pdf Privacy Statement van UvA Studenten Services wordt aangegeven wat er gebeurt met de persoonsgegevens die je als student opgeeft om gebruik te maken van de dienstverlening van Studenten Services.