Handige links naar initiatieven en instanties

De UvA wil een veilige plek zijn om te studeren en te werken. Een plek waar geen ruimte is voor ongewenst gedrag zoals discriminatie, pesten, uitsluiting, agressie en (seksuele) intimidatie.

Diverse links binnen de UvA

• Het Student Disability Platform bestaat uit studenten met een functiebeperking die zich er gezamenlijk voor inzetten dat iedere student de kans krijgt om alles uit diens studie(s) te halen zonder daarbij belemmeringen vanuit de UvA als gevolg van een functiebeperking te ervaren.
  • Ervaar je sombere gevoelens en lusteloosheid door bijvoorbeeld stress, ongemak of eenzaamheid? Bekijk dit overzicht met hulp.
  • UvA Pride is een sociaal netwerk, kenniscentrum en emancipatiebeweging voor de LGBTQ+ community.
  • Het Chief Diversity Officer (CDO) team zet zich in voor een inclusievere en sociaal rechtvaardigere universiteit waar gelijkwaardigheid, inclusie en diversiteit vanzelfsprekend zijn. Elke faculteit heeft een Faculty Diversity Officer en UvA breed is er het Chief Diversity Officer team.

Diverse links buiten de UvA

• Gaat het even niet zo lekker? Je kunt terecht voor support via chat of telefonisch bij allesok.nl. Voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar.
  • Op de website www.genderpraatjes.nl word je uitgenodigd om te praten over je genderidentiteit als je ergens vragen over hebt of mee zit. Je kunt chatten, bellen en mailen.
  • Diversity Talks zet zich in voor diverser en inclusiever hoger onderwijs. Je kunt deelnemen aan verschillende projecten of evenementen die een inclusieve cultuur bevorderen en studenten ondersteunen tot bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
  • Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders.

Specifiek over seksueel (on)gewenst gedrag

• Het centrum voor seksueel geweld biedt professionele hulp aan iedereen die kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt.
  • Bij Rutgers vind je meer informatie over onderwerpen gerelateerd aan seksuele gezondheid. Uitgangspunt is dat ieder mens zijn of haar of seksualiteit op een vrijwillige, prettige en veilige manier kan beleven.
  • Het Chief Diversity Officer (CDO) team werkt samen met Care. Als je te maken hebt gehad met seksueel geweld kun je je opgeven om in een veilige omgeving deel te nemen in een support group.
  • Op de website www.watkanmijhelpen.nl vind je hoe je hulp kunt zoeken of bieden als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt.
  • Sense is een website voor jongeren over seks. Er staat misschien veel op wat je al weet, maar sommige onderdelen komen wellicht voor iedereen van pas zoals ‘Over je grens’.

Heb je suggesties voor aanvullingen op deze pagina, of mis je iets? Tips kun je aan ons doorgeven via regiesv@uva.nl.

Heb je hulp nodig?
Heb je te maken met een onveilige situatie en heb je hulp nodig? In de wegwijzer Sociale veiligheid staan de verschillende personen en instanties waar je als student terecht kunt. Ook kun je terecht bij een vertrouwenspersoon. Zij helpen je op weg.