Succesvol studeren

Succesvol van Suriname naar de UvA

Informatie voor studenten uit Suriname

Sommige aankomende studenten uit Suriname die in Amsterdam komen studeren hebben de eerste maanden moeite om zich aan Nederland en het studeren aan te passen.

Wennen aan Nederland en aan studeren

Tijd om je aan te passen is er niet echt, omdat er direct met volle vaart les wordt gegeven. Gevoelens van heimwee, het wennen aan het weer en Nederlandse gebruiken, de lange dagen vol colleges en de vele uren aan zelfstudie kosten echter wel tijd. En ondanks de grote inzet van Surinaamse studenten lukt het geregeld niet om tentamens - die vrij snel aan het begin van de opleiding plaatsvinden - met goed resultaat af te ronden.

Succesvol van Suriname naar de UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is op de hoogte van deze niet altijd soepele overgang van Suriname naar studeren aan de UvA, en wil graag iets doen om het Surinaamse studenten makkelijker te maken. De UvA wil je graag goed opvangen en begeleiden, zodat  je je studie zo snel mogelijk en zonder al te veel obstakels en met goed gevolg kan afronden.

Begeleiding voor, tijdens en na de studie

In 2012 is de UvA het project, Succesvol van Suriname naar de UvA gestart, speciaal voor Surinaamse studenten die in Nederland willen studeren. Dit project heeft als doel zowel de zittende als de aankomende Surinaamse studenten aan de UvA te begeleiden en op te vangen voor, gedurende en na hun studie aan de UvA.

Nederlandse taal

Als Surinaamse student word je vaak niet direct gezien als internationale student, omdat je de Nederlandse taal spreekt en je waarschijnlijk ook een Nederlandstalige opleiding volgt. Dit in tegenstelling tot andere groepen buitenlandse studenten, die naar Nederland komen om bijvoorbeeld de taal te leren en minder procedurele handelingen hoeven te verrichten.

Studeer je al aan de UvA?

Indien je al student van de UvA bent, kun je informatie over praktische zaken (Verlenging verblijfsvergunning, werken in Nederland en financiële zaken ook vinden via Canvas. Mail su-student@uva.nl om toegevoegd te worden tot de groep Surinaamse studenten (UvA).

Studeer je nog niet aan de UvA?

Mocht je al als aanstaande student alvast in contact willen komen met een of meer studenten, stuur dan een e-mail naar su-student-uva@uva.nl

Er is bijvoorbeeld een Facebookpagina speciaal voor Surinaamse studenten.