Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De situatie van de cyberaanval is ongewijzigd ten opzichte van gisteren. Op dit moment ondervindt het onderwijs en onderzoek aan de HvA en UvA slechts zeer beperkt hinder van de cyberaanval: de systemen zijn online en kunnen worden gebruikt.

Wees alert op phishing

Wel zijn er phishing e-mails in omloop die ingaan op de cyberaanval. Een aantal andere aanvallers probeert misbruik te maken van de huidige situatie. Ze sturen e-mails naar medewerkers en studenten, zogenaamd vanuit de HvA of de UvA, met het verzoek om het account te controleren of wachtwoord te wijzigen. We vragen je om extra alert te zijn.

Waar moet je op letten?

  • Check goed het adres: komt deze e-mail daadwerkelijk van de afzender?
  • Check of de link in de e-mail verwijst naar een betrouwbaar webadres, bijvoorbeeld door er met je muis over te zweven.
  • Open een bijlage alleen als je een bestand van deze afzender verwacht te krijgen en je de bijlage vertrouwt. Bij twijfel, bel de afzender en vraag of hij/zij deze e-mail met bijlage inderdaad heeft verstuurd. Let extra goed op zip-files.
  • Wees op je hoede als je gevraagd wordt om Office-macro’s te activeren. Dat is bijna altijd foute boel.
  • Als je een verdachte e-mail ontvangt, waarschuw dan de Servicedesk ICTS. Onze medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 18:00 uur.

    E: servicedesk-icts@uva.nl

    T: 020 525 1402

Zie ook onderstaande infographic

Meer informatie

Meer informatie vind je op de pagina met onder andere Veelgestelde vragen (FAQ's).