Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Activisme, feminisme en islam is een studie naar Marokkaanse feministische stemmen in zowel Marokko als Nederland. Enerzijds bevechten deze stemmen de negatieve stereotyperingen die maar al te vaak de boventoon voeren in Nederland: Marokkaanse vrouwen zouden slachtoffers zijn van een onderdrukkende religieuze cultuur. Anderzijds bevechten zij patriarchale islamitische benaderingen. Deze bundel bespreekt de nieuwe perspectieven die Marokkaanse vrouwen ontwikkelen, in Marokko en in Nederland. Nieuwe perspectieven en nieuwe strategieën tégen stereotypering en onderdrukking, en vóór rechtvaardige sekseverhoudingen en volwaardige sociale participatie.
Activisme, feminisme en islam

Vrouwen in Marokko vechten openlijk de achterstelling van vrouwen aan, onder andere waar het de juridische behandeling van vrouwen betreft. Zij doen dit vanuit verschillende achtergronden: secularistisch, seculier, islamitisch en islamistisch. Marokkaans-Nederlandse vrouwen eisen een volwaardige plaats op in verschillende kringen in de Nederlandse samenleving.

Wat zijn de verschillen in aanpak en doelen tussen de diverse emancipatiestromingen? Welke punten van overeenkomst treffen we aan?

Vergelijking van activisme in beide landen werpt licht op zowel lokale als transnationale en internationale ontwikkelingen.

 

 

 

Marjo Buitelaar is antropoloog en hoogleraar Hedendaagse Islam aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Haar onderzoekterrein beslaat Marokko-studies, geleefde islam, migratie & identiteit en genderstudies.

Moha Ennaji is emeritus-hoogleraar Linguïstiek en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Fes. Zij is gespecialiseerd in genderstudies, migratie en multiculturalisme.

Fatima Sadiqi is emeritus-hoogleraar Linguïstiek en Genderstudies aan de universiteit van Fes. Ze is werkzaam op het gebied van gender- en vrouwenstudies, met een focus op Noord-Afrika en de Arabische wereld.

Karen Vintges is universitair docent Politieke en sociale filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is werkzaam op het gebied van kritische theorie, cultural studies, vrouwen en islam, postkolonialisme en feminisme.

Publicatiegegevens

  • Titel: Activisme, feminisme en islam: Stemmen van Marokkaanse en Marokkaans-Nederlandse vrouwen
  • Auteurs: Marjo Buitelaar, Moha Ennaji, Fatima Sadiqi, Karen Vintges
  • Uitgever: Amsterdam University Press
  • ISBN: 9789089646033
Dr. K.V.Q. (Karen) Vintges

Faculteit der Geesteswetenschappen