Met de opkomst van nieuwe ideeën over opvoeding en onderwijs, kinderrechten, buitenspeelplaatsen en van nieuwe medische inzichten (de eerste vaccinaties) veranderde gedurende de negentiende eeuw onze kijk op kinderen radicaal. Voor het eerst is er nu in Nederland een tentoonstelling aan deze ontwikkeling gewijd: Jong in de 19de eeuw. Teylers Museum in Haarlem toont van 7 september 2019 tot en met 5 januari 2020 tal van portretten en genrestukken met kinderen in de hoofdrol. We nodigen u van harte uit voor een lezing door Michiel Plomp, hoofdconservator bij het Teylers Museum en maker van deze tentoonstelling.

Detail Summary
Datum 19 november 2019
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Van mini-volwassene tot kind

Aan het begin van de 19de eeuw werden kinderen nog gezien als volwassenen in het klein. Beroemde schilders als Jan Adam Kruseman, Adriaan de Lelie en Charles Howard Hodges beeldden ze ook als zodanig af: rechtopstaand, statig, de toeschouwer recht in het gezicht aankijkend. Onder meer onder invloed van Jean-Jacques Rousseaus boek Emile, of Over de opvoeding (1762) veranderden de ideeën over opvoeden en opgroeien echter snel. Het was niet meer vanzelfsprekend dat kinderen zo snel mogelijk moesten gaan werken. Zij kregen tijd en ruimte voor hun eigen, persoonlijke ontwikkeling. Aan het einde van de 19de eeuw waren kinderen tot een aparte groep in de samenleving geworden en als kunstenaars Anton Mauve, Jacob Maris, Georg Hendrik Breitner en Jan Toorop schilderden (hun) kinderen op een heel andere manier. Vaak spelend of in gedachten verzonken, intiem en ontroerend, als individuen. Het kind werd als kind gezien en erkend.

Machteld Löwensteyn modereert de bijeenkomst.

Over de sprekers

Michiel Plomp is een kenner op het gebied van Oude Meester tekeningen. Hij was conservator Northern European Drawings aan het Metropolitan Museum of Art in New York van 2000 tot eind 2006. Daarna was hij tot dit najaar werkzaam als hoofdconservator Kunstverzamelingen bij Teylers Museum. Met diverse collega’s organiseerde hij tekeningententoonstellingen over internationaal bekende, grote meesters als Claude Lorrain, Rafael, Leonardo en Watteau. Maar ook maakte hij tentoonstellingen over een Haagse schilder als Anton Mauve, de Nederlandse 19de eeuw en een thema als Echte Winters.

Machteld Löwensteyn is als kunsthistorisch onderzoeker verbonden aan de Amsterdam School for Historical Studies (ASH) van de Universiteit van Amsterdam, en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de historische en kunsthistorische bijeenkomsten.

Blijft u eten?

Na de bijeenkomst serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro.
Een heerlijke verse huisgemaakte schotel door onze kok Johan voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma DINSDAG 19 november

17:00 uur inloop
17.30 uur start bijeenkomst
18.45 einde
Aansluitend diner (optioneel)
Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235