Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

NWO heeft tien aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd, waaronder die voor de nieuwe ruimtetelescoop ATHENA waaraan ook het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie van de UvA meewerkt.

Een artistieke weergave van een actief zwart gat. Afbeelding: NASA

De Minister van OCW,  Ingrid Van Engelshoven,  reikte op 12 april de tien Roadmap-certificaten uit op het Science Park in Utrechtt. De middelen voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur maken de bouw of vernieuwing mogelijk van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling. Deze faciliteiten hebben de hoogste prioriteit voor de wetenschap en bieden Nederlandse onderzoekers toegang tot hoogwaardige nationale en soms internationale wetenschappelijke infrastructuur.

Revolutie

Ruimtetelescoop Athena is de volgende grote missie van European Space Agency die in 2028 van start gaat. Athena gaat een revolutie teweegbrengen in ons begrip van hoe het heelal is geëvolueerd van een nagenoeg homogene materiesoep tot het zeer gestructureerde heelal dat we vandaag de dag waarnemen. Bovendien kunnen we met de röntgenruimtetelescoop eindelijk bepalen hoe superzware zwarte gaten het heelal mede vormgeven en beïnvloeden.

Nederland levert belangrijke bijdragen, zoals een uiterst gevoelige röntgencamera annex spectrograaf. Voor het eerst beschikken astronomen over een instrument waarmee scherpe 2D-beelden gevormd kunnen worden en tegelijkertijd de eigenschappen van gassen tot 10 miljoen graden Kelvin in kaart gebracht kunnen worden.