Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Van 6 oktober tot en met 20 mei is de tentoonstelling Oog in Oog - De mensen achter mummieportretten in het Allard Pierson. Met deze tentoonstelling over Oud-Egyptische mummieportretten heeft het Allard Pierson, onderdeel van de Universiteitsbibliotheek, de primeur in Nederland.
Kerngegevens van evenement Oog in Oog - De mensen achter mummieportretten
Startdatum
6 oktober 2023
Einddatum
20 mei 2024
Tijd
00:00
Locatie
Allard Pierson
campagnebeeld van de tentoonstelling

Mummieportretten zijn, meestal op hout, geschilderde portretten van overledenen. Ze werden gemaakt tijdens de Romeinse periode in Egypte en na het behandelen en inwikkelen van het lichaam op het gezichtsgedeelte van de gemummificeerde personen vastgezet. In Oog in oog worden er 38 samengebracht van over de hele wereld.

Wie waren de geportretteerden? Hoe werden zij afgebeeld en waarom? Door wie werden zij gezien? En: hoe willen wij zelf vereuwigd worden? In Oog in oog maken bezoekers niet alleen kennis met de geportretteerden maar ook met makers, nabestaanden, navolgers, verzamelaars, archeologen en onderzoekers die een rol spelen rond deze portretten.

Portretkunst

De mummieportretten spreken sterk tot de verbeelding door hun kleuren, indringende blik en vooral hun regelmatig modern aandoende realisme. Het zijn kunstzinnige uitingen van een antieke traditie die terugkeert in de Byzantijnse schilderkunst. Ook nu nog worden ze gezien als een voorbeeld van de vroegst bekende realistische geschilderde portretkunst.

Onderzoeksproject

De tentoonstelling steunt op actuele kennis over mummieportretten en op voorlopige onderzoeksresultaten van nieuw materiaal-technisch onderzoek, geïnitieerd door het Allard Pierson, dat tot en met juni 2024 duurt. Het Allard Pierson werkt hiervoor samen met onderzoekspartners in België, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten en steunt daarbij op de circa 50 internationale museale onderzoekspartners die samen het APPEAR-netwerk vormen.

Oog in oog is te zien van 6 oktober tot en met 20 mei. Voor de tentoonstelling geldt een toeslag van € 5.