Op 15 januari jl. heeft het UvA-bestuur nieuwe richtlijnen voor research datamanagement (RDM) aan de UvA vastgesteld. Daarin onderschrijft het UvA-bestuur de FAIR-principes: onderzoeksdata dienen zo veel mogelijk Findable, Accessible, Interoperable en Reusable te zijn.

Het UvA-bestuur stuurt met de nieuwe richtlijnen op betere research datamanagement, zodat een correcte manier van hergebruik van onderzoeksdata mogelijk wordt en onnodige herhaling van onderzoek zoveel mogelijk wordt voorkomen. Daarnaast kan er door zorgvuldige omgang met data een grotere maatschappelijke impact gecreëerd met onderzoek.

Naast de FAIR-principes blijft het adagium ‘open waar het kan, gesloten waar het moet’ uit het instellingsbeleid van kracht. Er geldt wet- en regelgeving voor het bewaren van data, zoals de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De nieuwe RDM-richtlijnen zijn binnen deze wet- en regelgeving vastgesteld.

Ook zijn de verantwoordelijkheden vastgelegd van alle betrokken partijen bij research datamanagement aan de UvA.  Van onderzoekers, data stewards, instituutsdirecteuren, faculteitsbesturen en de UvA als geheel. UvA-onderzoekers zijn nu verplicht om ten minste een beschrijving van hun data – liever nog: de data zelf – te deponeren in een data-archief, bijvoorbeeld in de institutionele data repository UvA/HvA figshare. Ook dienen onderzoeksdata voortaan als onderzoeksresultaat in Pure, het onderzoekregistratiesysteem van de UvA, te worden ingevoerd.

De RDM-richtlijnen vervangen de eerdere richtlijnen uit 2014 bij UvA en HvA gezamenlijk.

Lees de nieuwe centrale RDM-richtlijnen

Bekijk de RDM-website voor informatie over research datamanagement