Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

In de entreehal van de Universiteitsbibliotheek aan de Singel staat tot en met 15 maart een bijzonder touchscreen. In deze op maat gemaakte installatie ontdek je digitale tentoonstellingen van erfgoedcollecties die zijn samengesteld door boekwetenschapper Paul Dijstelberge. De installatie gebruikt de interactieve presentatiesoftware Metabotnik, die haar oorsprong kent binnen de UvA. Nieuwsgierig? Kom naar een presentatiesessie.

Afbeelding: Metabotnik.com/projects/599/Bidloo-093
Ontdek een nieuw manier om je eigen presentaties op te zetten. Afbeelding: Metabotnik.com/projects/599/Bidloo-093

Op de tentoonstellingsmachine in de hal van de UB stelde Paul Dijstelberge een presentatie samen van twaalf verschillende exposities van afbeeldingen die dateren van de zestiende tot en met de achttiende eeuw, zoals anatomische prenten, stadsgezichten en oude cartografie. De interactieve presentatiesoftware Metabotnik maakt het mogelijk om op de afbeeldingen in en uit te zoomen, van volledig overzicht tot het kleinste detail. 

Zelf je eigen presentatie maken 
De publiekelijk toegankelijke software Metabotnik is vervaardigd in samenwerking met informaticus Etienne Posthumus. Met behulp van deze software zijn onderzoekers, docenten en studenten voortaan zelf in staat om afbeeldingen te verzamelen en ze zowel in overzichtelijke presentaties als haarscherp in detail te laten zien. De afbeeldingen kunnen gelinkt worden aan digitale informatie elders. Via Metabotnik kun je zelf presentaties maken en tentoonstellen op je eigen apparaat. 

De Metabotnik-software is gefinancierd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Het tentoonstellingsobject is gemaakt door de start-up TavolArte, die ook interactieve installaties maakte voor onder andere Museum Vrolik en Stedelijk Museum Alkmaar.

Drie presentatie-sessies Metabotnik
Voor geïnteresseerden geeft Paul Dijstelberge drie presentaties waarin hij de mogelijkheden van de software laat zien en meer over de collecties vertelt. Check de data en schrijf je in.

Aanmelden