Er zijn in 2019 meer dan 10.000 artikelen open access gepubliceerd binnen de landelijke overeenkomsten met uitgevers. Dit is onlangs bekendgemaakt op openaccess.nl, de landelijke informatiepagina over open access. Het is de eerste keer dat dit aantal in een jaar tijd is behaald. Het aantal landelijke open access overeenkomsten met uitgevers blijft toenemen. Ook dit jaar hebben universiteitsbibliotheken weer overeenkomsten nieuw afgesloten of verlengd.

In 2014 werd de eerste Nederlandse open access overeenkomst gesloten. Dit was met uitgeverij Springer. Tegenwoordig is het standaard dat bij elke nieuwe overeenkomst met een uitgever er zowel afspraken over de kosten voor leesrechten tot tijdschriften worden gemaakt, als over de verrekening van open access publicaties voor onderzoekers ín die tijdschriften. Hierdoor kunnen UvA-onderzoekers zonder extra kosten open access publiceren in inmiddels duizenden tijdschriften van meer dan vijftien wetenschappelijke uitgevers. De overeenkomsten worden afgesloten in samenwerkingsverband van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (UKB), waar de Bibliotheek onderdeel van uitmaakt, en Vereniging van Universiteiten (VSNU), waar de Universiteit van Amsterdam onderdeel van uitmaakt.

Nieuwe overeenkomsten 2020

Ook in 2020 is een aantal nieuwe overeenkomsten afgesloten met uitgevers, bijvoorbeeld met BMJ, IOP en de Royal Society of Chemistry. De overeenkomsten met onder andere Elsevier, Brill, Cambridge University Press, Walter de Gruyter, SAGE en Wiley zijn dit jaar verlengd. Het aantal tijdschriften waarin zonder extra kosten open access kan worden gepubliceerd is hiermee weer flink uitgebreid. Naast de landelijke overeenkomsten sluit de Bibliotheek ook zelfstandig overeenkomsten over kosteloos of met korting publiceren bij uitgevers.