Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tom Brouwer (digitale urineweegschaal, Amsterdam UMC), Arnon Lesage (nanofolie, UvA) en Desi Bootsman (dyslexiespel, HvA) hebben de Amsterdam Science & Innovation Award 2021 uitgereikt gekregen. Zij ontvangen ieder € 10.000 euro om hun idee verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.
(Vlnr): Arnon Lesage, Desi Bootsman en Tom Brouwer

De Amsterdam Science & Innovation Awards is een initiatief van het Kennistransfer Office van de Amsterdamse universiteiten - Innovation Exchange Amsterdam (IXA). Met de Awards biedt IXA vernieuwende, op onderzoek gebaseerde ideeën die positief bijdragen aan de maatschappij éen Amsterdamse onderzoekers een podium.

Tom Brouwer won in de categorie Gezondheid met Flowsure, een geautomatiseerde urineproductiemonitor die real-time aangeeft hoeveel een patiënt plast; een vitale indicator voor de toestand van de patiënt.

In de categorie Samenleving ging de award naar Desi Bootsman (HvA alumna) voor Mazehunter, een spel waarmee kinderen met dyslexie spelenderwijs leren.

Arnon Lesage ontving de prijs in de categorie Milieu&Klimaat voor SolarFoil: een nieuw soort nanofolie waarmee zonlicht omgezet wordt in optimaal licht voor gewassen en planten in de land- en tuinbouw.

De vijftiende editie van de Innovation Awards  stond onder leiding van juryvoorzitter Gigi Wang, specialist Ondernemerschap en verbonden aan de Berkeley Universiteit. Zij had een oproep voor jonge wetenschappers: ‘Om je idee rendabel te maken is het ook heel belangrijk om goed na te denken over de innovatie van je businessmodel: hoe kun je je idee naar de markt brengen?’

Impact Awards voor Halleh Ghorashi, Jeroen Kluck en Hergen Spits

Drie vooraanstaande onderzoekers ontvingen tijdens de feestelijke finale, een Impact Award voor hun jarenlange, betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij.

Halleh Ghorashi (VU) doet onderzoek naar vluchtelingen en diversiteit. Zij richt zich voornamelijk op de verhalen van vluchtelingen en migranten, want: ‘Beleid is vaak gebaseerd op cijfers, maar daarmee kom je niet dichtbij de leefwereld van de mensen waar je beleid voor maakt.’

Jeroen Kluck (Hogeschool van Amsterdam) doet onderzoek naar klimaatadaptatie in steden. ‘Vanuit mijn onderzoek zijn richtlijnen voor klimaatbestendigheid ontwikkeld. We moeten naar steden die het hele jaar leefbaar en gezond zijn, met aandacht voor biodiversiteit.’

Hergen Spits (UvA en Amsterdam UMC) doet wetenschappelijk onderzoek naar B-cellen. Dat zijn de cellen in het menselijk lichaam die antistoffen aanmaken, waarmee bijvoorbeeld het RS-virus bij kinderen bestreden kan worden. ‘Het mooie is dat B-celonderzoek ook toepasbaar is bij andere virusinfecties, zoals griep, en zelfs bij kanker.’