Het Institute of Physics van de UvA organiseert op 5 januari 2012 een symposium getiteld 'Quantum Matter and Quantum Information'. Het symposium vindt plaats ter gelegenheid van het eredoctoraat dat wordt uitgereikt aan prof. Peter Zoller (Innsbruck) tijdens de Dies Natalis van de UvA op 6 januari.

Kerngegevens van evenement Symposium 'Quantum Matter & Quantum Information'
Datum 5 januari 2012
Tijd 08:30 -16:30
Locatie Science Park 904

Ontvangst met koffie/thee

Openingswoord van Jook Walraven

Kareljan Schoutens (UvA)
Spin texture read-out of Moore-Read quantum register

Robert Spreeuw (UvA)
QMQI with arrays of atom microtraps on a chip

Koffiepauze

Jean-Sébastien Caux (UvA)
Cold atoms in 1d: correlations in and out of equilibrium from integrability

Ari Turner (UvA)
The entanglement Hamiltonian and its signature in angular momentum fluctuations

Sander Bais (UvA)
Topological symmetry breaking and interface CFT's

Ronald Hanson (TU Delft)
Quantum information processing with spins in diamond

Harry Buhrman (CWI/UvA)
Position-based cryptography

Koffiepauze

Gora Shlyapnikov (LPTMS Orsay / UvA)
Novel physics with polar molecules

Peter Zoller (Innsbruck)
Open system quantum simulation

Afsluiting

Eredoctoraat

Peter Zoller, hoogleraar theoretische natuurkunde, ontvangt zijn eredoctoraat vanwege zijn grensverleggende werk op het gebied van quantummaterie en quantuminformatie.

'Quantum Matter & Quantum Information'

Het onderwerp van het symposium overlapt met een onderzoekszwaartepunt van de FNWI. De afgelopen 20 jaar hebben duidelijk gemaakt dat de quantumtheorie ongekende mogelijkheden biedt op het gebied van de quantuminformatie. Quantumcodes voor kryptografie zijn niet te kraken. Zodra quantumcomputers beschikbaar zijn, zouden ze bepaalde berekeningen met een snelheid kunnen oplossen die veel groter is dan die van de klassieke computer.

De mogelijkheden van quantuminformatie leveren op hun beurt uitdagingen voor onderzoek van quantummaterie: we willen niet alleen begrijpen hoe quantummaterie 'werkt', we willen ook leren hoe quantummaterialen en technologie waarin deze verwerkt zijn zodanig kunnen worden gecontroleerd en gemanipuleerd, dat quantuminformatie er efficient in kan worden opgeslagen en quantumalgoritmes kunnen worden geimplementeerd.

Science Park 904

1098 XH Amsterdam

Deelname

Deelname is gratis. U wordt verzocht uw deelname per e-mail via onderstaand adres aan te kondigen.