Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het Bestuur van het domein Exacte en Natuurwetenschappen van NWO heeft tien aanvragen in de Natuurkunde Projectruimte gehonoreerd. Van de tien gehonoreerde aanvragen zijn er twee ingediend door UvA-wetenschappers.

Een van de gehonoreerde aanvragen is ingediend door dr. Samaya Nissanke (UvA-IoP), en gaat over onderzoek naar zwaartekrachtgolven. Het andere voorstel gaat over onderzoek aan onderkoeld water, en is ingediend door prof. Sander Woutersen (UvA-HIMS) en prof. Daniel Bonn (UvA-IoP).

Het onstuimige heelal horen en zien

Zwaartekrachtsgolven – fluctuaties in de kromming van de ruimtetijd – en elektromagnetisch licht van samensmeltende neutronensterren en zwarte gaten kunnen eindelijk worden waargenomen. Nissankes project gaat de golven gebruiken om de fundamentele natuurkunde te meten van de extreme toestand van materie in neutronensterren – de meest compacte objecten in het universum – en om te zoeken naar nieuwe, exotische compacte sterren.

Nieuw licht op onderkoeld water

De vreemde eigenschappen van water zijn volgens veel theoretici het gevolg van het bestaan van twee vloeibare vormen van sterk onderkoeld water, maar dit omstreden idee is nog nooit direct bewezen. Het project van Woutersen en Bonn gaat proberen de twee vloeistofvormen experimenteel waar te nemen, en te ontdekken hoe ze van elkaar verschillen.

Natuurkunde Projectruimte

De Natuurkunde Projectruimte is een van de financieringsinstrumenten waarmee NWO natuurkundig onderzoek financiert. Tot 1 mei 2018 konden onderzoekers aanvragen indienen voor de Natuurkunde Projectruimte. Het financieringsinstrument is inmiddels definitief gesloten.

Sinds 1 augustus 2018 is een nieuwe open competitie geopend, waar onderzoekers terecht kunnen met hun ideeën voor nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek op de onderzoeksterreinen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Binnen de open competitie bestaan hiervoor twee domeinbrede instrumenten: één instrument voor kleinschalige projecten en investeringen (OC ENW - KLEIN) en een voor grootschalige projecten (OC ENW - GROOT).