Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij het nieuwe MoSaiQC Innovative Training Network voor quantumklokken gaat subsidiëren. Het nieuwe netwerk zal gecoördineerd worden door prof. Florian Schreck aan de Universiteit van Amsterdam. Het netwerk zal bestaan uit 10 partners, zowel uit de academische wereld als uit het bedrijfsleven. De subsidie van 4,1 miljoen euro wordt gebruikt om 15 PhD-studenten aan te stellen gedurende een periode van 4 jaar.
Superradiante laser
Schematische tekening van een superradiante optische klok, een van de nieuwe technologieën die als onderneel van het MoSaiQC Training Network ontwikkeld zal worden.

Het doel van de Innovative Training Networks, waarvan er in deze aanvraagronde 128 gesubsidiëerd zijn, is om bij te dragen aan de toename van de algehele kwaliteit en innovatie van de training van doctoraalstudenten in Europa en daarbuiten. Het subsidiëren van de netwerken is onderdeel van het bredere Marie Skłodowska-Curie Actions Programme van de Europese Commisie, een programma voor het trainen van excellente onderzoekers in alle stadia van hun carrière, waarbij mobiliteit tussen landen, sectoren en disciplines aangemoedigd wordt.

Het MoSaiQC-netwerk – een afkorting voor ‘Modular Systems for Advanced Integrated Quantum Clocks’ – richt zich op het kickstarten van een competitieve Europese industrie voor optische quantumklokken, en voor het versterken en versnellen van de keten van processen waarmee zulke klokken ontwikkeld worden. De te ontwikkelen klokken, die gebruikmaken van moderne quantumtechnologie, zullen ultra-nauwkeurig zijn en hebben allerlei toepassingen in de wetenschap en technologie, maar ook in de maatschappij – denk aan het synchroniseren van supersnelle telecommunicatienetwerken. Voor de meeste van dit soort toepassingen zijn eenvoudig bruikbare en betaalbare klokken nodig. Het onderzoek van de PhD-studenten die binnen het MoSaiQC-programma aangesteld zullen worden, zal gericht zijn op deze doelen.

Het MoSaiQC-netwerk zal nauw verbonden zijn met het bestaande iqClock-consortium, met soortgelijke doelen en eveneens gecoördineerd door prof. Florian Schreck aan de Universiteit van Amsterdam. De academische partners in het programma zijn de Universiteit van Birmingham, de Nicolaus Copernicus-universiteit Toruń, Polen, de Universiteit van Kopenhagen, de Technische Universiteit van Wenen en de Universiteit van Innsbruck. De partners uit het bedrijfsleven in het netwerk zijn Teledyne e2v (GB), Toptica (Duitsland), NKT Photonics (Denemarken) en British Telecom.

Meer informatie

Meer informatie over MoSaiQC, waaronder de openstaande vacatures bij de diverse partner-instituten, is te vinden op www.mosaiqc.eu. De website voor het iqClock-project is www.iqclock.eu. The aankondiging voor de PhD-posities aan de Universiteit van Amsterdam is ook hier te vinden.