Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 16 aanvragen in de Open Competitie ENW-KLEIN gehonoreerd. Bij twee van de aanvragen zijn natuurkundigen van het UvA-IoP betrokken. Michael Walter ontving de subsidie voor zijn project over 'taming tensors', terwijl Wouter Verkerke samen met Juan Rojo (VU) een subsidie kreeg voor 'fingerprinting the Higgs sector'.

KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. De KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema's van de toekomst.

Taming tensors – an optimization approach to computational invariant theory

Gevoelsmatig is het duidelijk dat het in de war brengen van een Rubikskubus eenvoudiger is dan om hem op te lossen. Informatici hebben echter recent ontdekt dat voor een belangrijke klasse puzzels met continue symmetrieën deze intuïtie waarschijnlijk niet klopt!

In zijn project zal Michael Walter (UvA-IoP/KdVI) nieuwe algoritmes voor dit soort puzzels ontwikkelen die veel sneller zijn dan tot heden mogelijk werd geacht. Een belangrijke toepassing is voor ‘tensoren’ – collecties van hoog-dimensionale data die alomtegenwoordig zijn in machine learning en quantumcomputers maar die moeilijk hanteerbaar zijn. Het onderzoek kan nieuw licht werpen op fundamentele limieten voor de rekenkracht van computers.

Fingerprinting the Higgs Sector with Effective Theories

Het Higgsboson is het meest opmerkelijke deeltje dat ooit is ontdekt: het is het enige deeltje dat verklaart hoe deeltjes aan hun massa komen en is intermediair van een compleet nieuw type fundamentele kracht. Vingerafdrukken nemen van het Higgsdeeltje met de beste nauwkeurigheid is een van de meest veelbelovende mogelijkheden om nieuwe deeltjes of interacties buiten het Standaardmodel te vinden.

Wouter Verkerke (UvA-IoP/Nikhef) en Juan Rojo (VU)  zullen in dit project Higgs-metingen met de Large Hadron Collider uitgebreid interpreteren met het krachtige wiskundige model van Effectieve Theorieën. Ze zullen op een efficiënte manier theorieën ontwikkelen die het Standaardmodel uitbreiden.